сряда, 14 декември 2022 г.

 Коледни кифлички с

лешници и канела

 


Продукти за 64 броя:

 

За тестото:

 

300 г. брашно

200 г. меко краве масло

200 г. крема сирене

90 г. захар

10 г. ванилена захар

 

За пълнежа:

 

60 г. бяла захар

60 г. кафява захар

80 г. смлени лешници

1 ч. л. цейлонска канела на прах

 


Всички продукти за тестото се слагат в купа 



и с ръце се омесва меко тесто.

Увива се в стреч фолио 


и се прибира в хладилник за 3 часа.

Всички продукти за плънката се сипват в купа 


и се разбъркват.

Тестото се изважда от хладилника и се нарязва на 4 равни части. Всяка топка се омесва отново.

Кухненският плот се застила със стреч фолио или хартия за печене. Поръсва се с 1/8 от сместа от ядки и канела. 


Върху нея се разточва първата четвърт от тестото, като не се упражнява прекалено голям натиск, за да може да се разпредели равномерно плънката, а не да потъне в тестото. Отгоре се поръсва 1/8 от ароматната смес и се разточва отново, докато се получи кора с диаметър 26 см. 


Тестото трябва да е равномерно покрито с ядки и канела и от двете страни. Нарязва се на 16 триъгълника. 


Кифличките се навиват стегнато и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. 


По този начин се оформят и останалите 3 топки тесто.

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна (горен/долен) 16-20 минути до златисто кафяво. 



2 коментара:

Здравословни бисквити от 4 съставки (без брашно и рафинирана захар)   Адаптирано от тук   Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой...