неделя, 19 февруари 2023 г.

Яхния с нахут,

 сладки картофи, 

киноа и спанак

 



Продукти:

 

1 глава кромид лук ~ 100 г

400 г сладки картофи (нарязани на кубчета)

2 скилидки чесън (накълцани)

400 г нахут от консерва (отцеден)

50 г сурова киноа 

150 г пресен спанак (нарязан)

50 мл. олио или зехтин

50 г. доматено пюре

1 с. л. сух риган

1 ч. л. червен пипер

сол и черен пипер на вкус

1200 мл. топла вода или зеленчуков бульон 

 

магданоз за поръсване

 



В дълбок съд се загрява мазнината. Сипват се нарязаният на дребно кромид лук, чесънът и нарязаните на кубчета сладки картофи и се задушават 4-5 минути на средна температура. Добавят се сухият риган и червеният пипер и зеленчуците се разбъркват интензивно за 20 секунди. Заливат се с топлата вода (бульон). Прибавят се нахутът и суровата киноа. Ястието се подправя със сол и черен пипер, похлупва се и се вари на умерен огън около 25 минути. Добавят се пресният спанак и доматеното пюре и яхнията се вари още 5-6 минути. 

Сервира се с накълцан магданоз по желание.

Яхнията може да се приготви и в Мултикукър, като всички продукти се слагат в купата на кукъра и се готвят на програма Stew (яхния) с времетраене 30-35 минути в зависимост от марката.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...