събота, 25 февруари 2023 г.

Мароканска салата от моркови и киноа



Адаптирано от тук


Продукти:

 

За киноата:

 

120 г. сурова киноа

240 мл. вода

5 г. сол

1/4 ч. л. смлян кимион

1/4 ч. л. смлян кориандър

1/4 ч. л. лют червен пипер

1/2 ч. л. червен пипер

1/2 ч. л. чесън на прах

1/4 ч. л. пушен червен пипер

 

За салатата:

 

300 г. моркови

30 г. стафиди

50 г. сурови бадеми, нарязани

бялата част на 2 стръка пресен лук

1/2 връзка магданоз

 

За дресинга:

 

50 г. сусамов тахан

сок от 1 портокал

20 мл. зехтин

20 г. мед

сол и черен пипер на вкус

 


Измитата киноа се сипва в тенджера с вряща подсолена вода (240 мл.). Добавят се подправките и съда се похлупва. Оставя се да къкри 15 минути, след което се сваля от огъня и престоява с капак още 5 минути. Разбърква се с вилица. Сипват се стафидите и се оставят да омекнат в топлата киноа. 

Морковите се измиват и с помощта на белачка за картофи се режат на ленти. Поставят се в дълбока купа. Прибавят се киноата и нарязаните бадеми. 

Всички съставки за дресинга се слагат в буркан и се разклащат енергично, за да се хомогенизират. Готовият дресинг се добавя към останалите продукти и всичко се разбърква добре. Салатата се поръсва с пресният лук и магданозът.

Сервира се топла или охладена.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...