четвъртък, 12 март 2015 г.

Тарт с портокалово желе и шоколадова глазура




Продукти:


За тестото:

Около 200 г. брашно
90 г. студено масло, нарязано на кубчета
50 г. пудра захар
2-3 с. л. заквасена сметана
1 жълтък

За желето:

2 големи портокала
2 ч. л. пудра захар
10-15 г. желатин

За глазурата:

200 г. черен шоколад
80 г. чисто масло
30 мл. течна сметана


Брашното се пресява.  Добавя се маслото на кубчета и се меси до получаване на трохи. Прибавят се жълтъка, сметаната и захарта. Замесва се гладко и меко тесто,завива се в свежо фолио и се оставя в хладилника за 30 мин. Тортена форма с диаметър 24 см. се застила с хартия за печене. Тестото се разстила като се оформя страничен борд от 3 см. Тестото се надупчва с вилица, за да не се надигне при печене и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна до порозовяване.

Желатинът се стапя на водна баня и се оставя да се охлади.  Кората на 1 портокал се настъргва. Изцежда се сокът на 2-та портокала като се прибавя и пулпата. В купа се смесват портокаловият сок, портокаловата кора и желатина и се разбърква добре.
Стените и дъното на тестената кора се намазват с 2-3 с. л от течния желатин и се изчаква 10 -тина минути да стегне. След това се сипва останалото течно портокалово желе и се оставя в хладилника да желира. През това време се приготвя шоколадовата глазура.  В тенджерка с дебело дъно се слага маслото, нарязано на кубчета и шоколада,  начупен на парченца.  Разтапят се на слаб огън при непрекъснато бъркане и се добавя сметаната.  Бърка се до получаването на еднородна шоко-маса.  Глазурата се оставя да се охлади на стайна температура и се излива върху желиралия сладкиш. Тартът се охлажда за няколко часа и е готов за консумация.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...