неделя, 14 февруари 2016 г.

Toрта-бонбониера "Валентинка"
































Адаптирано от тук

Продукти за пандишпановото тесто:


3 яйца
150 г. захар
10 г. ванилена захар
120 г. брашно
5 г. бакпулвер
щипка сол
80 г. смлени  сурови бадеми



Продукти за крема:


10 г. желатин
600 мл. студена сладкарска сметана
1/2 ампула ванилова есенция

Продукти за сиропа:


100 мл. вода
50 г. захар 
1/2 ампула ванилена есенция


10 - 12 шоколадови бонбони с форма на сърце

кокосови стърготини за поръсване







За блата яйцата се разбиват на пяна на висока степен за 1 минута.



 Постепенно се добавят захарта, ванилията и солта като разбиването продължава още 2 минути до получаването на пухкав крем.



Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към сместа. Накрая се добавят смлените бадеми



и тестото се разбърква до хомогенност с пластмасова бъркалка. Изсипва се в застлана с хартия за печене тортена  форма "сърце" с диаметър 22 - 24 см.



и се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор (или на 180 градуса горно и долно печене) - 25 минути. След изпичане блата се оставя да се охлади напълно,  изважда се от формата



и се разрязва на две по хоризонтал . 
За крема желатинът се накисва в 50 мл. студена вода докато набъбне и се стапя на водна баня. Сметаната се разбива на твърд сняг.




Прибавят се желатинът и ванилената есенция и кремът се разбърква добре. 1/3 от него се отделя за украса. 
Водата и захарта за сиропът се смесват в малка тенджерка и се варят 2-3 минути. Прибавя се ванилената есенция. 

В тортена чиния се слага едната пандишпанова платка и се сиропира с половината от горещия сироп.



Отгоре се разпределя част от крема.



Поставя се втората платка като се притиска добре, сиропира се с останалия сироп и цялата тортата се измазва  със  сметана. 



Кремът за украсата се поставя в пош и с него се рисува решетка върху тортата. Бонбониерата се поръсва с кокосови стърготини и се "пълни" с шоколадови бонбони.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Чийзкейк с Ferrero Rocher и Nutella Продукти за форма с диаметър 22-23 см.:   За бисквитената основа:   300 г. бисквити 150 г. р...