петък, 3 февруари 2017 г.





















Продукти:


4 яйца
200 г. захар
1 щипка сол
130 г. кисело мляко
5 г. сода за хляб
90 г. олио 
настърганата кора на 1/2 лимон
10 г. ванилена захар
330 г. пресято брашно
15-20 г. натурално какао на прах
60-70 г. нарязани на ситно орехови ядки
60-70 г. стафиди 




Яйцата и захарта се разбиват с миксер или с телена бъркалка до пълното разтваряне на захарта. Добавят се киселото мляко, смесено с хлебната сода, олиото, настърганата лимонова кора, солта, ванилената захар и брашното и всичко се разбърква хубаво до получаване на гладка смес.
Тестото се разделя на две части. Към едната част се добавят пресятото какао и нарязаните орехови ядки, а към другата - стафидите.
Кръгла или продълговата форма за кекс се намазва с мазнина и се поръсва с брашно. Сипва се бялата смес, а върху нея кафявата и с лъжица се правят няколко въртеливи движения, за да се получат красиви шарки.
Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 40 минути, като се проверява с клечка за зъби.







1 коментар:

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...