неделя, 3 декември 2017 г.

Продукти:

около 2 кг. свински джолан с кост 
(при мен 2 броя от бут)



2 с. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
2 ч. л. чесън на прах
5-6 стръка прясна мащерка
сол
4 с. л. олио

3 ч. ч. пилешки бульон или топла вода

7-8 цели главички чесън
1 кг. дребни  картофи 
2 големи моркова
2 големи глави кромид лук
6 едри гъби печурки




Сухите подправки 



се смесват и с тях се поръсват джоланите. Сипва се олиото и подправките се втриват старателно в месото. 



Оставя се да престои 3-4 часа в хладилника.
Свинските джолани се слагат в голяма тава (тавата на фурната) и се пекат в предварително загрята на 250 градуса фурна (без вентилатор) за около 30 минути, докато получат приятна кафява коричка. След това температурата се намалява на 180 градуса. Тавата се изважда от фурната и джоланите се поливат с бульона.  Покриват се с един слой пергаментова хартия и два слоя алуминиево фолио и се пекат 1 час и 30 минути. Тавата се изважда от фурната, а фолиото се отстранява. Месото се обръща, а около него се подреждат небелените и нарязани на половинки картофи, нарязаните на дебели кръгчета моркови, нарязаните на четвъртинки глави лук, нарязаните на половинки или четвъртинки печурки и целите главички чесън. Посоляват се. 



Тавата се покрива отново с фолиото и печенето продължава още час и половина на 180 градуса. След това фолиото се сваля и месото и зеленчуците се пекат още 30 минути до покафеняване.
Месото се изважда от фурната, покрива се хлабаво с фолиото и се оставя да почива в продължение на 20-30 минути. 
Нарязва се на порции и се сервира с печените зеленчуците.

























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...