четвъртък, 20 септември 2018 г.




Продукти за тавичка с размери 25х20 см.:

3 патладжана ~ 800 г.
1 ч. л. сол

За панировката:

50 г. брашно
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер

2 яйца

100 г. галета
1 ч. л. чесън на прах

500 мл. доматен сок
200 г. моцарела
листенца пресен босилек
50 мл. олио
20 г. настърган пармезан за поръсване


Патладжанът се реже на филийки с дебелина 1,5 см., 


посолява се и се оставя в гергир за 30 минути, за да се освободи от горчивия сок. 


След това се измива добре и се подсушава с домакинска хартия. 


В купа се смесват брашното, солта и черният пипер, в друга се разбиват яйцата, а в трета се разбъркват галетата и сухият чесън.
Филийките патладжан се потапят последователно в брашно, 


яйца 


и галета 


и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и полята с мазнината (50 мл.).


Патладжанът се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна без вентилатор за 30 минути, като на двадесетата минута се обръща, за да се запече и от другата страна.


Дъното на тава се намазва с 3-4 с. л. доматен сос.


Подреждат се филийки патладжан 


и се заливат с 1/2 от доматите. 


Разпределя се моцарелата, нарязана на резени и се поръсва с накълцани листенца босилек. 


Отгоре се поставят останалите патладжани, 


сипва се доматеният сос и листенца босилек. 


Ястието се поръсва с настърганият пармезан 


и  се запича за 25 минути на 200 градуса, до получаване на апетитен загар. 


Охлажда се за 30 минути и е готово за сервиране.

1 коментар:

  1. Ще се окапя. Правя нещо подобно, но без моцарела, така ще е още по-вкусно!

    ОтговорИзтриване

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...