четвъртък, 7 февруари 2019 г.




Продукти за 6 купички:

За карамела:

100 г. захар


За крема:

500 мл. прясно мляко 
1 с. л. инстантно (разтворимо) кафе
4 яйца 
100 г. кристална захар
1 ч. л. ванилена захар или ванилен екстракт

За гарниране: 

цели зърна кафе 



За карамела, захарта се сипва в касерола с дебело дъно. Слага се на котлона да заври. 


Не се бърка, а само се разклаща от време на време. Това отнема около 10 минути. Готвенето продължава, докато сместа придобие цвят на тъмен, течен мед. 


Готовият карамелът се разпределя в купичките.
За крема, в купа се разбиват яйцата със захарта с телена бъркалка. Сипва се топлото прясно мляко с разтвореното в него кафе 


и ванилията през цедка. 


Сместа се разбърква отново, до пълното разтваряне на захарта и се разпределя в купичките.


Купичките се подреждат в тава, която се слага във фурната. Налива се вода дотам, докъдето са пълни купичките със смес. 
Крем карамелът се пече в предварително загрята на 150 градуса фурна около 1 час, до получаване на апетитен загар. 
Водата в тавата не бива да завира. Ако това се случи се добавя студена вода или няколко кубчета лед или температурата на фурната се намалява. Готовият крем се оставя да изстине и се прибира в хладилника за няколко часа. 
Преди сервиране, с помощта на нож се отделя крема от стените на купичката и се обръща в подходяща чиния. 
Гарнира се с цели зърна кафе по желание.




1 коментар:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...