Продукти за
6 купички:
За
карамела:
100 г. захар
За крема:
500 мл. прясно мляко
1 с. л. инстантно (разтворимо) кафе
4 яйца
100 г. кристална захар
1 ч. л. ванилена захар или ванилен екстракт
За
гарниране:
цели зърна кафе
За
карамела, захарта се сипва в касерола с дебело дъно. Слага се на котлона да
заври.
Не се бърка, а само се разклаща от време на време. Това отнема около 10
минути. Готвенето продължава, докато сместа придобие цвят на тъмен, течен мед.
Готовият карамелът се разпределя в купичките.
За
крема, в купа се разбиват яйцата със захарта с телена бъркалка. Сипва се
топлото прясно мляко с разтвореното в него кафе
и ванилията през цедка.
Сместа се
разбърква отново, до пълното разтваряне на захарта и се разпределя в
купичките.
Купичките
се подреждат в тава, която се слага във фурната. Налива се вода дотам, докъдето
са пълни купичките със смес.
Крем карамелът се пече в предварително загрята на
150 градуса фурна около 1 час, до получаване на апетитен загар.
Водата в тавата
не бива да завира. Ако това се случи се добавя студена вода или няколко кубчета
лед или температурата на фурната се намалява. Готовият крем се оставя да
изстине и се прибира в хладилника за няколко часа.
Преди сервиране, с помощта
на нож се отделя крема от стените на купичката и се обръща в подходяща чиния.
Гарнира се с цели зърна кафе по желание.
Чудесен крем!
ОтговорИзтриване