четвъртък, 28 февруари 2019 г.

Питка с печени чушки




Продукти за форма с диаметър 24 см:

1 зелена чушка Калифорния
1 червена чушка Калифорния
1 жълта чушка Калифорния
10 мл. зехтин
2-3 щипки сол
2-3 щипки чесън на прах

300 г. брашно
10 г. бакпулвер
3 яйца
100 мл. олио
100 мл. прясно мляко
листата на 3-4 стръка магданоз
5 г. сол
50 г. нарязан на кубчета кашкавал, скаморца или други твърди сирена (при мен ементал)




Чушките се изпичат. Поставят се в найлонов плик и се оставят да изстинат. 



Обелват се и се почистват от дръжките и семките. Нарязват се на лентички по дължина. 



Слагат се в чиния, поливат се със зехтин 



и се поръсват със сол и чесън на прах. Разбъркват се и се оставят настрана.
В купа се смесват яйцата, олиото, 



прясното мляко 



и солта и се разбиват добре с телена бъркалка. 



Добавят се пресятото с бакпулвера брашно 



и накълцаният магданоз 



всичко се разбърква до еднородност с шпатула. Към тестото се добавят 1/3 от чушките и нарязаният на кубчета ементал (кашкавал) 



и сместа отново се разбърква.



Тестото се сипва в покрита с хартия за печене форма с диаметър 24 см. и се заглажда. 



От лентичките чушки се оформят розички, които се подреждат отгоре, като се редуват. 



Питката се поръсва с накълцан магданоз 



и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути. 



Оставя се да се охлади за двадесетина минути и е готова за сервиране.



2 коментара:

  1. Страхотна, много красива питка.Интересна декорация, сигурна съм,че е много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна пита, обичам чушки!

    ОтговорИзтриване

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...