сряда, 25 септември 2019 г.

"Торта" от карфиол


Адаптирано от тук

Продукти:


450 г. карфиол, почистен от листата и накъсан на розички
150 г. червен лук
50 мл. зехтин
6 яйца
150 г. пресято брашно
7 г. бакпулвер
150 г. сирене чедър
1 ч. л. сух риган
1 с. л. черен сусам или черен кимион
сол и прясно смлян черен пипер
20 мл. олио за намазване
3 филии червен лук, разделени на пръстени




Карфиолът се поставя в тенджера и се поръсва с 1 ч. л. сол. Залива се с гореща вода


и се вари на умерен огън около 15 минути, докато омекне. Отцежда се и се остава настрана.
Лукът се нарязва на кубчета и се запържва в зехтина за 10 минути. Прибавя се сухият риган. 



Сваля се от котлона и се оставя да се охлади. 
Яйцата се разбиват с телена бъркалка на пяна. 



Добавят се лукът, брашното, бакпулвера,



настърганият чедър, 



сол и черен пипер и всичко се разбърква до еднородност. 



Добавя се карфиола.



Кръгла форма с диаметър 23 см. и подвижен ринг се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват с масло. Със сусамът се поръсват стените на формата, така че да залепнат. Сипва се карфиолената смес и се заглажда. Отгоре се подреждат пръстените червен лук и тортата се поръсва тук-там със сусам. 



Пече се в предварително затоплена на 200 градуса фурна около 30 минути, до получаване на апетитен загар. 

Изважда се от фурната и се оставя да почине 15 минути преди сервиране.





2 коментара:

  1. Прекрасно! Непременно ще направя!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна и нетрадиционна торта с карфиол.Бих направила някои промени, но ще пробвам рецептата.Чудесна торта се е получила.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване

Печен карфиол с горчица Продукти:   800-900 г. карфиол накъсан на розички   За овкусяване:   1 с. л. дижонска горчица сол на...