вторник, 18 февруари 2020 г.




Адаптирано от тук

Продукти:


200 г. меко краве масло
180 г. захар
4 яйца
200 г. брашно
10 г. бакпулвер
300 г. смлени лешници
1 ч. л. канела
1 ч. л. смес от подправки за меденки (канела, анасон,карамфил,индийско орехче, кориандър, джинджифил, кардамон)
щипка сол
400 г. настъргана тиква
50 г. стафиди


За глазурата:

100 г. натурален шоколад
100 мл. неподсладена течна млечна сметана
1 ч. л. натурално какао
15 г. краве масло




Маслото и захарта се разбиват на крем. 



Добавят се едно по едно яйцата 



и сместа се разбива до пухкавост. 



В купа се смесват сухите съставки (брашно, бакпулвер, смлени лешници, канела, микс за меденки и сол).



Към яйчената смес на порции се прибавят сухите съставки, като се разбъркват на ниска скорост до еднородност. 



Добавят се настърганата тиква и стафидите 



и всичко се разбърква с шпатула или с дървена лъжица.



Тестото се изсипва в предварително намазнена и поръсена с брашно кръгла кексова форма. Заглажда се.



Пече се в предварително затоплена на 170 градуса фурна 50-60 минути до готовност. Проверява се с дървено шишче.



След изпичане, кексът се оставя във формата за 10 минути, след което се обръща върху метална решетка.



За глазурата, в касерола се смесват сметаната, шоколадът, кравето масло и какаото и се загряват, 



докато се получи гладка, лъскава смес. С нея се полива кексът и се прехвърля в подходяща чиния. Сладкишът се поръсва с накълцани лешници и се прибира в хладилника за няколко часа.



Сервира се с чаша ароматно кафе.


1 коментар:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...