Продукти:
200
г. меко краве масло
180
г. захар
4
яйца
200
г. брашно
10
г. бакпулвер
300
г. смлени лешници
1
ч. л. канела
1
ч. л. смес от подправки за меденки (канела, анасон,карамфил,индийско орехче,
кориандър, джинджифил, кардамон)
щипка
сол
400 г. настъргана тиква
400 г. настъргана тиква
50
г. стафиди
За глазурата:
100
г. натурален шоколад
100
мл. неподсладена течна млечна сметана
1
ч. л. натурално какао
15 г. краве масло
15 г. краве масло
Маслото и
захарта се разбиват на крем.
Добавят се едно по едно яйцата
и сместа се разбива до пухкавост.
Добавят се едно по едно яйцата
и сместа се разбива до пухкавост.
В купа се
смесват сухите съставки (брашно, бакпулвер, смлени лешници, канела, микс за
меденки и сол).
Към яйчената
смес на порции се прибавят сухите съставки, като се разбъркват на ниска скорост
до еднородност.
Добавят се настърганата тиква и стафидите
и всичко се разбърква с шпатула или с дървена лъжица.
Добавят се настърганата тиква и стафидите
и всичко се разбърква с шпатула или с дървена лъжица.
Пече се в
предварително затоплена на 170 градуса фурна 50-60 минути до готовност.
Проверява се с дървено шишче.
След
изпичане, кексът се оставя във формата за 10 минути, след което се обръща върху
метална решетка.
За глазурата, в касерола се
смесват сметаната, шоколадът, кравето масло и какаото и се загряват,
докато се получи гладка, лъскава смес. С нея се полива кексът и се прехвърля в подходяща чиния. Сладкишът се поръсва с накълцани лешници и се прибира в хладилника за няколко часа.
докато се получи гладка, лъскава смес. С нея се полива кексът и се прехвърля в подходяща чиния. Сладкишът се поръсва с накълцани лешници и се прибира в хладилника за няколко часа.
Сервира се с
чаша ароматно кафе.
Представям си колко е ароматен:)
ОтговорИзтриване