събота, 8 февруари 2020 г.

Домашна солена сьомга


С тази вкусна сьомга ме гости моята етърва Олга Балканска. Останах възхитена и затова нямах търпение да напиша рецептата и да я споделя с Вас.
Благодаря, Оля! 💖

Продукти:

500 г. филе от прясна сьомга с кожата
40 г. сол
20 г. захар
1/2 ч. л. черен пипер

10 мл. коняк или уиски за обтриване на рибата преди осоляването


За тази рецепта е добре да се използва най-дебелата, средна част на рибата, 



защото тя е най-месеста. 
Купих цяла сьомга (около 2 кг.), за да съм сигурна че е прясна



Осолих 250 г. филе и затова намалих съставките за маринатата наполовина.
Сьомгата се почиства от костите и се обтрива с коняк (уиски).



В купичка се смесват солта, захарта и черният пипер.
В подходящ съд се сипва половината от сухата марината. 



Слага се рибата с кожата надолу.



Отгоре се разпределят останалите сухи съставки.



Съдът се покрива с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника за 12-15 часа.
През това време рибата се обръща няколко пъти. По време на мариноването, сьомгата отделя сокове, който не трябва да се изхвърлят. Идеята е тя да се маринова в собстения си сос.



Готовото филе се измива за кратко под течаща студена вода и се подсушава добре с кухненска хартия.
Прехвърля се върху дъска и кожата се отстранява.
Филето се реже на тънки лентички, за предпочитане под ъгъл.
Така приготвената сьомга може да се съхранява в хладилник 5-7 дни, завита в стреч фолио.


Сервиране:

1 вариант:

Върху препечени филийки, намазани с крема сирене и гарнирани с кръгчета червен лук и копър.


2 вариант:

Оформени като розички, върху пълнени варени яйца с плънка от жълтъци, майонеза, горчица и малки парченца солена сьомга.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...