Домашна солена сьомга
С тази вкусна сьомга ме гости моята етърва Олга Балканска. Останах възхитена и затова нямах търпение да напиша рецептата и да я споделя с Вас.
Благодаря, Оля! 💖
Продукти:
500 г. филе от прясна сьомга с
кожата
40 г. сол
20 г. захар
1/2 ч. л. черен пипер
10 мл. коняк или уиски за обтриване
на рибата преди осоляването
За тази рецепта е добре да се
използва най-дебелата, средна част на рибата,
защото тя е най-месеста.
защото тя е най-месеста.
Осолих 250 г. филе и затова намалих съставките за маринатата наполовина.
В купичка се смесват солта, захарта
и черният пипер.
Съдът се покрива с фолио за свежо
съхранение и се прибира в хладилника за 12-15 часа.
През това време рибата се обръща
няколко пъти. По време на мариноването, сьомгата отделя сокове, който не трябва
да се изхвърлят. Идеята е тя да се маринова в собстения си сос.
Готовото филе се измива за кратко
под течаща студена вода и се подсушава добре с кухненска хартия.
Прехвърля се върху дъска и кожата се
отстранява.
Филето се реже на тънки лентички, за
предпочитане под ъгъл.
Така приготвената сьомга може да се
съхранява в хладилник 5-7 дни, завита в стреч фолио.
Сервиране:
1 вариант:
Върху препечени филийки, намазани с
крема сирене и гарнирани с кръгчета червен лук и копър.
2 вариант:
Оформени като розички, върху пълнени
варени яйца с плънка от жълтъци, майонеза, горчица и малки парченца солена
сьомга.
Няма коментари:
Публикуване на коментар