сряда, 28 октомври 2020 г.

Медено-чеснови пилешки крилца


Продукти:

 15 броя пилешки крила

20 мл. зехтин

1 ч. л. сол

1/4 ч. л. черен пипер

1 ч. л. пушен червен пипер

1 ч. л. чесън на прах

 

За медено-чесновия сос:

 

50 мл. тъмен соев сос

20 мл. Мирин

100 г. мед

150 мл. вода

10 г. сусамово олио

4 скилидки чесън (смлени)

1 с. л. сух джинджифил

1/4 ч. л. люспи от лют червен пипер (по желание)

1 с. л. царевично нишесте

 

сусам за поръсване

пера зелен лук накълцани на ситно


 

Пилешките крилца се нарязват на две части 

и се измиват. Подсушават се с домакинска хартия.

Прехвърлят се в купа. Подправят се със сол, черен пипер, чесън на прах и пушен червен пипер.

Сипва се зехтина и се разбъркват добре. 

Подреждат се в тава, покрита с пергаментова хартия, на един слой. 

Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна 20 минути от едната страна и 20 минути от другата.

Съставките за медено-чесновият сос се сипват в малък тиган и се оставят да заврят. 

Сосът къкри на умерен огън около 10 минути, докато леко се сгъсти. 

Крилата се изваждат от фурната и с четка се намазват с половината от готовия сос. Пекат се 10 минути. След това крилцата се обръщат и намазват с останалия сос. 

Пекат се още 5 минути.

Сервират се горещи, поръсени със сусам и пера зелен лук.


1 коментар:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...