вторник, 27 юли 2021 г.

Пай с патладжан и сушени домати

 




Продукти за форма с диаметър 28 см:

 

За тестото:

 

260 г. брашно

1/2 ч. л. сол

50 мл. зехтин

110 мл. студена вода

 

За плънката:

 

3 средни патладжана ~ 700 г.

1 ч. л. сол

20 мл. олио за печенето

1/2 ч. л. сух риган

1/2 ч. л. сух босилек

1-2 щипки черен пипер

100 г. отцедени сушени домати (нарязани)

150 г. настърган кашкавал


 


За тестото, в купа се смесват брашното и солта. Добавя се зехтина 


и с вилица се разбърква, докато се образуват груби, влажни трохи. 



На порции се добавя студената вода 


и се бърка докато тестото се събере 


и оформи на топка. 


Завива се в стреч фолио и се прибира в хладилника за 1 час.


Патладжанът се обелва на ивици и се реже на тънки филийки (0,5 см.) Посолява се и се поставя в гевгир за 20 минути, за да се освободи от горчивия сок. След това се измива и подсушава.

Подрежда се в тава, покрита с хартия за печене и се полива с олиото. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути. 


Оставя се да се охлади.

Форма за пай с диаметър 28 см. се намазва с мазнина. Тестото се разточва на тънка кора 


и се прехвърля във формата, като се притиска добре, а излишното се изрязва.

Набожда се с вилица 


и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути. 

Изважда се и се гарнира с половината патладжан,


сух риган и босилек, черен пипер, сушени домати и кашкавал. Отгоре се прави втори ред от останалите продукти в същата последователност. 


Паят се допича за около 20-25 минути, до получаване на апетитен златист загар.

Оставя се да почине за 10-15 минути и се изважда от формата.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...