петък, 12 юни 2015 г.

Запеканка с пиле, спанак, картофи и сметана























Продукти за 4 порции:


800 г. пилешко филе
600 г. картофи
2 глави кромид лук  
2 скилидки чесън   
500 г. измит и почистен от жилките спанак
50 мл. олио
200 мл. лека млечна сметана за готвене
 125 г. настъргана Моцарела или кашкавал
сол и черен пипер на вкус



















Картофите се измиват добре и се варят във вряща вода 20 минути.



Пилешкото филе се нарязва на шайби,



овкусява със сол и черен пипер и се запържва в загрятото олио до златисто.



Изважда се от тигана и се оставя настрана. Лукът се нарязва на ситно и заедно с чесъна се запържват в същата мазнина. Добавя се спанака (цели листа) и се оставя да се задуши. Овкусява се със сол и черен пипер. 
Охладените картофи се нарязват на дебели шайби.



В намазнена тава се сипва половината от спаначената смес. Върху нея се подреждат месото и картофите като се застъпват.





Върху тях се слага останалата част от зелената смес. Отгоре се сипва течната сметана и се разпределя настърганата Моцарела. 




Ястието се запича в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути. Оставя се да се охлади 20 - 30 минути преди сервиране, за да могат картофите да поемат сметановият сос.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравословни бисквити от 4 съставки (без брашно и рафинирана захар)   Адаптирано от тук   Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой...