сряда, 28 юли 2021 г.

Салата от червено цвекло (корен, стъбла и листа), ябълка и таханов дресинг


В тази салата се използват всички части на червеното цвекло - корен, стъбла и листа.

 

Продукти за 4 порции:

 

2 броя средно голямо цвекло със стъблата и листата ~ 400 г.

1 ябълка ~ 200 г.

2 стръка зелен лук

80 г. орехови ядки

 

За дресинга:

 

30 мл. прясно изцеден лимонов сок

30 г. сусамов тахан

30 мл. зехтин (студено пресован)

1 скилидка чесън

1/4 ч. л. сол

1-2 щипки черен пипер

 


Всички части на цвеклото се измиват старателно. Коренът (без да се бели) се настъргва на ренде и се слага в купа. Ябълката също се настъргва с кората и се слага при цвеклото. Разбърква се.

Листата и стъблата на цвеклото и зеленият лук се нарязват на едро и се разбъркват в друга купа.

За дресинга, всички съставки се слагат в купата на блендера и се смилат до гладкост.

В 4 порционни чинии се разпределя листната част на цвеклото. Сипва се настърганото цвекло и ябълка. Подреждат се ореховите ядки и салатите се заливат с тахановия дресинг.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Печен карфиол с горчица Продукти:   800-900 г. карфиол накъсан на розички   За овкусяване:   1 с. л. дижонска горчица сол на...