Салата от червено цвекло (корен, стъбла и листа), ябълка и таханов дресинг
Продукти
за 4 порции:
2 броя средно голямо цвекло със стъблата и листата ~ 400 г.
1 ябълка ~ 200 г.
2 стръка зелен лук
80 г. орехови ядки
За дресинга:
30 мл. прясно изцеден лимонов сок
30 г. сусамов тахан
30 мл. зехтин (студено пресован)
1 скилидка чесън
1/4 ч. л. сол
1-2 щипки черен пипер
Всички
части на цвеклото се измиват старателно. Коренът (без да се бели) се настъргва
на ренде и се слага в купа. Ябълката също се настъргва с кората и се слага при
цвеклото. Разбърква се.
Листата и стъблата на цвеклото и зеленият лук се нарязват на едро и се разбъркват в друга купа.
За
дресинга, всички съставки се слагат в купата на блендера и се смилат до
гладкост.
В 4 порционни чинии се разпределя листната част на цвеклото. Сипва се настърганото цвекло и ябълка. Подреждат се ореховите ядки и салатите се заливат с тахановия дресинг.
Няма коментари:
Публикуване на коментар