сряда, 14 юли 2021 г.

Сьомга Уелингтън




Продукти за 3 порции:

 

 

3 филета от сьомга по 200 г. (без кожа)

сол и черен пипер на вкус

20 мл. зехтин или олио

2 скилидки чесън (накълцан)

1 глава лук, нарязан на кубчета

50 мл. бяло вино или розе

50 г. крема сирене

100 г. почистен спанак

10 г. галета

275 г. охладено бутер тесто на Billa или Lidl

1 яйце за намазване




Рибата се овкусява със сол и черен пипер. 

В тиган се сгорещява мазнината. Добавят се лукът и чесъна и се готвят 4-5 минути.



Прибавя се виното и се бърка, докато течността се изпари. 


Добавя се крема сиренето и се разбърква. 


След минута се прибавя спанака и се задушава, докато омекне. 


Накрая се сипва галетата. 


Бутер тестото се изважда от опаковката и се разточва леко. Разрязва се напречно на 3 части. 


Получават се парчета с големина ~ 25х15 см. Сьомгата се поставя в средата на всяко парче бутер тесто.


Трябва да има разстояние от 5-6 см. по краищата. Спаначената смес се разпределя върху рибата. 


Яйцето се разбива с 1 ч. л. вода и с четка се намазват крайщата на тестото. Първо се сгъва тестото от по-дългата страна. 


След това крайщата отново се намазват с яйце и тогава се прегъват. 


Тава се намазва с хартия за печене и парчетата се подреждат в нея с шева надолу. 


Правят се разрези по диагонал с нож и уелингтъните се намазват с яйце. 


Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна 25-30 минути, до получаване на апетитен златист загар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Печен карфиол с горчица Продукти:   800-900 г. карфиол накъсан на розички   За овкусяване:   1 с. л. дижонска горчица сол на...