вторник, 15 февруари 2022 г.

 Тарт татен



Адаптирано от тук


Продукти за форма с диаметър 26-27 см.:

 

900 г. средно големи ябълки

сокът на 1/2 лимон

150 г. светлокафява захар

50 г. краве масло

 

За тестото за пай:

 

100 г. студено краве масло

180 г. пресято брашно

щипка сол

1 яйце

2-3 с. л. студена вода, ако има нужда

 

или 

 

1 лист готово бутер тесто



 

Първо се приготвя тестото за пай, защото е нужно да се охлади 30 минути преди употреба.

В купа се сипва пресятото брашно и солта и се разбърква. Добавя се нарязаното на кубчета или настъргано на едро ренде студено краве масло и с пръстите се оформят маслени трохи. Добавя се яйцето и бързо се омесва тесто. Ако е нужно се добавят 1-2 с. л. студета вода. Тестото се увива  във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника, докато се подготвят ябълките и карамела.

Ябълките се обелват, нарязват се на четвъртинки и се почистват от семките. Прехвърлят се в купа и се заливат с лимоновия сок.

В тиган с дебело дъно се сипва захарта и се загрява на умерен огън. Изчаква се докато се разтопи и се получи карамел с тъмен кехлибарен цвят, 


като се внимава да не изгори. Добавя се кравето масло и се бърка, 

докато се разтопи напълно. Сипват се ябълките и лимоновият сок и се разбъркват внимателно, (за да се запазят цели). 

Готвят се 8-10 минути на силен огън, докато омекнат и се покрият обилно с карамел.


Готовите ябълки се прехвърлят в тава за пай, като се подреждат ветрилообразно. Сипва се и останалия в тигана карамелен сос. 


Оставят се да се охладят 15-20 минути, преди да се покрият с тестото.

Тестото се разточва внимателно върху набрашнен плот на кръгла кора, с диаметър по-голям от диаметъра на тавата. Сгъва се на четири и се прехвърля върху ябълките, като краищата му леко се подгъват под тях.

Тартът може да бъде направен и с готово бутер тесто.


Набожда се с остър нож на 4-5 места 


и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна без обдухване 40-45 минути, до получаване на златистокафява коричка.


Сладкишът се изважда от фурната и се оставя да почине за 1-2 часа, преди да се обърне в подходяща чиния, за да стегне карамела.

Сервира се леко топъл с топка ванилов сладолед или разбита сметана.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...