Адаптирано от тук
Продукти за форма с
диаметър 26-27 см.:
900 г. средно големи ябълки
сокът на 1/2 лимон
150 г. светлокафява захар
50 г. краве масло
За тестото за пай:
100 г. студено краве масло
180 г. пресято брашно
щипка сол
1 яйце
2-3 с. л. студена вода, ако има нужда
или
1 лист готово бутер тесто
Първо се приготвя тестото за пай, защото е
нужно да се охлади 30 минути преди употреба.
В купа се сипва пресятото брашно и солта и се разбърква. Добавя се нарязаното на кубчета или настъргано на едро ренде студено краве масло и с пръстите се оформят маслени трохи. Добавя се яйцето и бързо се омесва тесто. Ако е нужно се добавят 1-2 с. л. студета вода. Тестото се увива във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника, докато се подготвят ябълките и карамела.
Ябълките се обелват, нарязват се на
четвъртинки и се почистват от семките. Прехвърлят се в купа и се заливат с
лимоновия сок.
В тиган с дебело дъно се сипва захарта и се загрява на умерен огън. Изчаква се докато се разтопи и се получи карамел с тъмен кехлибарен цвят,
Тестото се разточва внимателно върху
набрашнен плот на кръгла кора, с диаметър по-голям от диаметъра на тавата. Сгъва се на четири и се прехвърля върху ябълките, като краищата му леко
се подгъват под тях.
Тартът може да бъде направен и с готово бутер тесто.
Сервира се леко топъл с топка ванилов сладолед или разбита сметана.
Няма коментари:
Публикуване на коментар