понеделник, 21 февруари 2022 г.

 Борш с червено цвекло и боб


Продукти:

 

450 г. червено цвекло, обелено и нарязано на кубчета

40 мл. олио или зехтин

500 г. картофи, обелени и нарязани на кубчета

150 г. моркови, нарязани на кубчета

150 г. червена чушка, нарязана на кубчета

200 г. праз или кромид лук, нарязан на ситно

100 мл. доматен сос

1 консерва бял боб със соса - 550 г.

1 дафинов лист

1/2 връзка копър, накълцан

2-3 с. л. ябълков оцет

1 скилидка чесън, накълцан

1 л. топла вода

сол и черен пипер на вкус




В дълбока тенджера се загрява мазнината. Добавят се лукът, чесънът, цвеклото, морковите и  чушката и се запържват 7-8 минути. Прибавят се картофите и зеленчуците се заливат с топлата вода. Добавят се доматеният сос, дафиновият лист, накълцаният копър, сол и черен пипер на вкус.

След като заври, тенджерата се похлупва и боршът се вари на слаб огън около 30 минути, докато омекнат зеленчуците. Прибавя се бобът и оцетът и супата се доварява още 5-6 минути. Дафиновият лист се изважда. Боршът се сервира в подходящи чинии, гарниран със заквасена сметана и поръсен с накълцан копър.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...