четвъртък, 7 април 2022 г.

 Бърза торта Шварцвалд

 



Адаптирано от тук


Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:

 

За блата:

 

180 г. меко краве масло

180 г. светла кафява захар

3 яйца

120 г. смлени бадеми

100 г. брашно

настърганата кора и сока на 1 лимон

50 г. настърган черен шоколад (шоколадови пръчици)

 

За сиропиране на блата:

 

30 мл. кирш или амарето 

 

Пълнеж:

 

150 г. сладко от вишни 

или

300 г. почистени от костилките вишни (пресни или замразени)

50 г. захар

50 мл. вода

1 ч. л. с връх пшенично нишесте - 4 г.

15 мл. кирш или амарето

 

За гарниране:

 

200 мл. течна млечна сметана

50 г. захар

 

За поръсване:

 

30 г. настърган черен шоколад

 


За блата, маслото и захарта се разбиват на крем. Добавят се едно по едно яйцата и се разбиват. Сипват се смлените бадеми, брашното, бакпулвера и лимоновата кора и се разбиват до гладкост.

Прибавя се лимоновия сок и настърганият шоколад (шоколадови пръчици).

Тестото се сипва в тортена форма с диаметър 23 см., покрита с хартия за печене и намазана с масло и се заглажда.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса без вентилатор около 40 минути, като готовността се проверява с клечка за зъби. Оставя се да се охлади напълно.

Вишните се кипват с водата и захарта за 3-4 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и към соса се добавят алкохолът и разтвореното в малко студена вода нишесте. Сосът трябва да е не по-малко от 1/2 ч. ч. Ако е необходимо се добавя вода. След като течността се сгъсти се добавят вишните и се кипват отново. Дръпват се от огъня и сместа се оставя да се охлади добре. 

Сметаната се разбива със захарта до получаване на твърди върхове.

Блатът се поставя в подходяща тортена чиния и се сиропира с 30 мл. кирш или амарето. 


Върху него се разпределя сладкото от вишни или се подреждат вишните заедно със сгъстения сос. 


Отгоре се разстила сметаната 


и тортата се поръсва с настъргания шоколад.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...