понеделник, 4 април 2022 г.

Муджадара - Mujadara


 




Адаптирано от тук

Муджадара е ястие от Близкия изток, което се състои 3 основни съставки - леща, ориз и карамелизиран лук. Веган рецепта, която се приготвя лесно и е много вкусна.

 

Продукти:

 

150 г. ориз басмати

150 г. кафява или зелена леща 

(или 500 г. варена леща от консерва)

80 мл. зехтин

500 г. кромид лук, нарязан на полумесеци

1 ч. л. смлян кимион 

сол и черен пипер на вкус

 

листенца магданоз за гарниране

 


Измитият ориз се поставя в касерола. Залива се с 300-350 мл. гореща вода, посолява се и се оставя да кипне. Добавя се 30 мл. зехтин, похлупва се и се вари на умерен огън под капак, без да се бърка.

Лещата се поставя в малка тенджерка. Залива се с 1 литър гореща вода, посолява се и се вари на умерен огън до готовност, като се внимава да не се развари.

В голям тиган се загрява останалата мазнина. Прибавя се нарязаният на полумесеци лук и се запържва в продължение на 15-20 минути, докато се карамелизира, като се разбърква от време на време. 1/5 от карамелизивания лук се заделя за сервиране.

Към останалият лук в тигана се сипват сварения ориз, отцедената сварена леща, кимионът, сол и черен пипер на вкус и всичко се разбърква добре. Отгоре се разпределя отделеният карамелизиван лук и листенцата магданоз и ястието е готово за сервиране.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...