Муджадара е ястие от Близкия изток, което
се състои 3 основни съставки - леща, ориз и карамелизиран лук. Веган рецепта,
която се приготвя лесно и е много вкусна.
Продукти:
150 г. ориз басмати
150 г. кафява или зелена леща
(или 500 г. варена леща от консерва)
80 мл. зехтин
500 г. кромид лук, нарязан на полумесеци
1 ч. л. смлян кимион
сол и черен пипер на вкус
листенца магданоз за гарниране
Измитият ориз се поставя в касерола.
Залива се с 300-350 мл. гореща вода, посолява се и се оставя да кипне. Добавя
се 30 мл. зехтин, похлупва се и се вари на умерен огън под капак, без да се
бърка.
Лещата се поставя в малка тенджерка.
Залива се с 1 литър гореща вода, посолява се и се вари на умерен огън до
готовност, като се внимава да не се развари.
В голям тиган се загрява останалата
мазнина. Прибавя се нарязаният на полумесеци лук и се запържва в продължение на
15-20 минути, докато се карамелизира, като се разбърква от време на време. 1/5
от карамелизивания лук се заделя за сервиране.
Към останалият лук в тигана се сипват
сварения ориз, отцедената сварена леща, кимионът, сол и черен пипер на вкус и
всичко се разбърква добре. Отгоре се разпределя отделеният карамелизиван лук и
листенцата магданоз и ястието е готово за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар