четвъртък, 20 април 2023 г.

Гръцки хляб със сирена- Tiropsomo 




Адаптирано от тук


Продукти за 8 парчета:


Калории в 1 парче: 350 kcal

 

200 мл. топла вода

7 г. суха мая

10 г. захар

7 г. сол

30 мл. зехтин

350 г. брашно


150 г. сирене фета (бяло саламурено) 

200 г. кашкавал (Чедър или Грюер) 



В купа се смесват брашното, захарта, солта и сухата мая. Добавят се водата и зехтинът и се замесва лепкаво тесто. Покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.


Сиренето и кашкавалът се настъргват в чиния и се смесват.  Тава с диаметър 28 см. се застила с хартия за печене. С намазнени ръце тестото се изважда от купата и се прехвърля в тавата, като се разстила равномерно. 

2/3 от настърганите сирена се поставят в центъра 


и краищата се затварят като торбичка. 










След това тестото отново се притиска с пръсти, докато се получи кора с размерите на тавата. 


Стгоре се поръсва останалата 1/3 от сирената.


Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 40 минути, до получаване на апетитен златист загар. 

По средата на печенето може да се покрие с фолио, за да не прегори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...