събота, 18 ноември 2023 г.

Руло от нахут с барбекю сос

(Имитация на месно руло)

 



Адаптирано от тук


Продукти за 8 порции:


Калории в 1 порция:  283 kcal

 

800 г. сварен и отцеден нахут

120 г. кромид лук, нарязан на кубчета

50 г. червена чушка - на кубчета

200 г. моркови - настъргани

10 г. чесън - накълцан

80 г. пълнозърнесто брашно от нахут

1 ч. л. горчица на прах (по желание)

10 мл. лимонов сок

40 г. домашен кетчуп

20 г. барбекю сос

10 г. ленено брашно + 30 мл. топла вода

1 ч. л. червен пипер

1/2 ч. л. пушен червен пипер

2 ч. л. сух магданоз

1/3 ч. л. смлян кимион

2 ч. л. сух риган

сол и черен пипер на вкус

30 мл. зехтин

 

За глазурата:

 

50 г. доматено пюре

50 г. барбекю сос

1/2 ч. л червен пипер

 



В тиган се сгорещява мазнината. Задушават се лукът, морковите, чушката и чесънът за 6-8 минути, докато лукът стане прозрачен и зеленчуците омекнат. 




Лененото брашно се залива с топлата вода и се оставя 10 минути да набъбне.

Нахутът се сипва в голяма купа и се намачква с преса за картофи. 

Добавят се зеленчуците, лененото яйце и всички останали съставки 


и с ръка се омесва добре.

Сместа се прехвърля в правоъгълна форма за печене с размери 30х10 см, покрита с хартия за печене и леко намазнена. Заглажда се без да се натиска силно 



и се покрива с хартия за печене или фолио.




Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор) 30 минути. 



В малка купичка се смесват продуктите за глазурата. След изпичането хартията за печене се отстранява и рулото се намазва с глазурата. 



Допича се още 20 минути.




Оставя се да се охлади 30-40 минути във фомата, след което се изважда от нея и е готово за сервиране.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...