Продукти за 10 парчета:
Калории в 1 парче: 592 kcal
За бисквитената основа:
220 г. бисквити Орео
50 г. краве масло (разтопено)
За шоколадовия пълнеж:
450 г. крема сирене
100 г. пудра захар
15 г. какао на прах
2 яйца размер М
140 г. тъмен шоколад 52 % какао
100 г. млечен шоколад
За шоколадовата глазура:
100 мл. млечна течна сметана
100 г. тъмен шоколад 52 % какао
10 г. кристална захар
50 г. нарязан черен шоколад за гарниране
Бисквитите се смилат в блендер и се поставят в купа.
Към тях се добавя течното краве масло и се разбърква до пълното им овлажняване.
Тава за
печене с подвижен ринг и диаметър 20 см. се застила с хартия за печене, а
стените и се намазват с масло. Влажните трохи се разпределят върху дъното и и
се притискат добре. Кората се пече в предварително загрята на 175 градуса без
вентилатор за 6 минути. Оставя се да се охлади.
За пълнежа, шоколадът се стапя на водна баня и се оставя да се охлади.
В купа се сипват крема сиренето и пудрата захар и с лъжица се разбърква до гладкост.
Добавя се какаото на прах и се бърка до еднородност. Прибавят се едно по едно яйцата
и се разбъркват с телета бъркалка, докато се усвоят от сместа. Сипва се разтопеният шоколад
и се разбърква до хомогенност.
Плънката се
изсипва върху бисквитената кора и се заглажда добре.
Чийзкейкът
се пече в предварително загрята на 175 градуса без вентилатор 50-55 минути,
докато средата се стегне, а горната част изглежда суха.
Оставя се да
се охлади за 30 минути и след това остър нож се прокарва по стените на формата.
След като изстине
напълно се прибира в хладилника за 5-6 часа, най-добре за 1 нощ.
За топинга, в касерола се слагат сметаната, начупеният шоколад и захарта.
Бърка се докато
шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка. Оставя се да се охлади за
30 минути.
Половината от глазурата се сипва върху чийзкейка, както е във формата за печене
и се
прибира в хладилника да стегне за 1 час.
След това
сладкишът се изважда от формата и се прехвърля в подходяща чиния. Останалата
част от глазурата се загрява на умерен огън, за да стане течна (без да завира)
и с нея се залива чийзкейкът.
Гарнира се с нарязания черен шоколад.
Охлажда се за час и се сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар