вторник, 28 ноември 2023 г.

Печен шоколадов 

чийзкейк

 



Продукти за 10 парчета: 


Калории в 1 парче:  592 kcal

 

За бисквитената основа:

 

220 г. бисквити Орео

50 г. краве масло (разтопено)

 

За шоколадовия пълнеж:

 

450 г. крема сирене

100 г. пудра захар

15 г. какао на прах

2 яйца размер М

140 г. тъмен шоколад 52 % какао

100 г. млечен шоколад

 

За шоколадовата глазура:

 

100 мл. млечна течна сметана

100 г. тъмен шоколад 52 % какао

10 г. кристална захар


50 г. нарязан черен шоколад за гарниране

 



Бисквитите се смилат в блендер и се поставят в купа.



Към тях се добавя течното краве масло и се разбърква до пълното им овлажняване.

Тава за печене с подвижен ринг и диаметър 20 см. се застила с хартия за печене, а стените и се намазват с масло. Влажните трохи се разпределят върху дъното и и се притискат добре. Кората се пече в предварително загрята на 175 градуса без вентилатор за 6 минути. Оставя се да се охлади.


За пълнежа, шоколадът се стапя на водна баня и се оставя да се охлади. 

В купа се сипват крема сиренето и пудрата захар и с лъжица се разбърква до гладкост. 


Добавя се какаото на прах и се бърка до еднородност. Прибавят се едно по едно яйцата 


и се разбъркват с телета бъркалка, докато се усвоят от сместа. Сипва се разтопеният шоколад 


и се разбърква до хомогенност.

Плънката се изсипва върху бисквитената кора и се заглажда добре.

Чийзкейкът се пече в предварително загрята на 175 градуса без вентилатор 50-55 минути, докато средата се стегне, а горната част изглежда суха. 


Оставя се да се охлади за 30 минути и след това остър нож се прокарва по стените на формата.

След като изстине напълно се прибира в хладилника за 5-6 часа, най-добре за 1 нощ.

За топинга, в касерола се слагат сметаната, начупеният шоколад и захарта. 


Бърка се докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка. Оставя се да се охлади за 30 минути.

Половината от глазурата се сипва върху чийзкейка, както е във формата за печене 


и се прибира в хладилника да стегне за 1 час.

След това сладкишът се изважда от формата и се прехвърля в подходяща чиния. Останалата част от глазурата се загрява на умерен огън, за да стане течна (без да завира) и с нея се залива чийзкейкът.

Гарнира се с нарязания черен шоколад.

Охлажда се за час и се сервира.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...