Продукти за
форма с диаметър 24 см.:
700 г. пюре от тиква
1 ч. л. смес от подправки за меденки
1 ч. л. канела
1 ч. л. канела
2 яйца
150 г. захар
10 г. ванилена захар
100 мл. олио
150 г. кисело мляко
200 мл. течна неподсладена млечна сметана
100 г. брашно
10 г. бакпулвер
35 г. смлени орехови ядки
щипка сол
За
шоколадовата глазура:
80 г. тъмен шоколад
20 г. краве масло
30 мл. прясно мляко
30 мл. прясно мляко
Тиквата
се обелва и се нарязва на парчета. Залива се с 300 мл. вода и се вари 8-10
минути, докато омекне. Оцежда се от водата и се пюрира.
Аз имах печена тиква, на която махнах кората и пасирах.
Аз имах печена тиква, на която махнах кората и пасирах.
Тиквеното
пюре се смесва с подправката за меденки и канелата се разбърква.
За
тестото, в купа се слагат яйцата, захарта и ванилията
и се разбиват с телена бъркалка, докато захарта се разтопи напълно.
На порции се добавя олиото
и се бърка, докато се усвои напълно от сместа. Прибавят се киселото мляко, сметаната
и пюрето от тиква
и всичко се разбърква до еднородност.
Добавя се пресятото с
бакпулвера брашно
и се разбърква. Накрая се сипват смлените орехови ядки.
и се разбиват с телена бъркалка, докато захарта се разтопи напълно.
На порции се добавя олиото
и се бърка, докато се усвои напълно от сместа. Прибавят се киселото мляко, сметаната
и пюрето от тиква
и всичко се разбърква до еднородност.
и се разбърква. Накрая се сипват смлените орехови ядки.
Пече
се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор около 60 минути.
След това се покрива с алуминиево фолио и се пече още 15-20 минути.
Фурната
се изключва и сладкишът се оставя в нея още 5-10 минути.
За
глазурата, шоколадът и маслото се стапят на водна баня.
Добавя се прясното мляко
и се бърка до получаване на гладък, лъскав крем. Глазурата се излива върху охладеният сладкиш
и се заглажда с лъжица или шпатула.
Кейкът се прибира в хладилника за няколко часа и е готов за
сервиране.
Добавя се прясното мляко
и се бърка до получаване на гладък, лъскав крем. Глазурата се излива върху охладеният сладкиш
и се заглажда с лъжица или шпатула.
Честит осми март Или.Чудесно и много красиво предложение особено за днешния празник.Бъди здрава, сбъдвай мечтите си и продължавай да твориш.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря за прекрасните пожелания, мила Ели! Честит 8 март и на теб! :)
ОтговорИзтриванеНевероятен!
ОтговорИзтриване