Адаптирано от тук
Продукти за около 1 литър
сироп:
700
г. ягоди, почистени от дръжките
350
г. захар
10
мл. лимонов сок
700
мл. вода
Водата и
захарта се сипват в тенджера и се варят на средна температура около 20 минути.
През това време ягодите се пасират до гладкост
и се добавят към врящият сироп.
Варят се около 30 минути.
Сместа се прецежда
и горещият сироп се връща отново
на котлона. Вари се още 20-30 минути.
Добавя се лимоновият сок.
Сиропът се
оставя да изстине и се сипва в подходяща бутилка. Съхранява се в хладилник до 1
седмица.
Сиропът може
да се приготви и в по-големи количества и още горещ да се затвори плътно
в стъклени бутилки.
Консумира се
разреден с обикновена или газирана вода и кубчета лед.
Ароматно и свежо предложение за жегата!
ОтговорИзтриване