четвъртък, 6 юни 2019 г.




Продукти:

140 г. брашно
200 г. захар
30 г. натурално какао на прах
5 г. сода за хляб
3 г. бакпулвер
2 щипки сол
150 г. кисело мляко
1 голямо яйце
100 мл. олио
100 мл. гореща вода

За глазурата:

85 г. краве масло
25 г. натурално какао на прах
150 г. пудра захар
30 мл. прясно мляко
2 пакетчета ванилия


Тава с размери 20х30 см. се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват с масло. 
В голяма купа се сипват сухите съставки - брашно, захар, какао, бакпулвер и сол. 



Разбъркват се. 



Содата за хляб се добавя към киселото мляко и се оставя да шупне. Към сухите съставки се добавят яйцето, олиото и киселото мляко със содата 


и се разбърква. Накрая се прибавя горещата вода 


и сместа се разбърква до еднородност. 



Кексовата смес се изсипва във формата, която се удря 2-3 пъти в плота, за да се изгонят въздушните мехурчета. 



Кейкът се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна без вентилатор 25-30 минути. Готовността се проверява с клечки за зъби. Оставя се да се охлади.



За глазурата - в касерола се слага кравето масло и се старя на ниска температура. Добавя се какаото на прах и се разбърква за 2 минути. Сместа не трябва да завира. Касеролата се сваля от котлона. Добавя се пудрата захар и се разбърква. Накрая се сипва прясното мляко 



и ванилията.
Трябва да се получи гладка и лъскава смес, 



която се оставя да се охлади за 10 минути. Глазурата се сипва върху кекса и се заглажда. 



Сладкишът се прибира за няколко часа в хладилника и е готов за сервиране.



1 коментар:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...