Продукти:
140 г. брашно
200 г. захар
30 г. натурално какао на
прах
5 г. сода за хляб
3 г. бакпулвер
2 щипки сол
150 г. кисело мляко
1 голямо яйце
100 мл. олио
100 мл. гореща вода
За глазурата:
85 г. краве масло
25 г. натурално какао на
прах
150 г. пудра захар
30 мл. прясно мляко
2 пакетчета ванилия
Тава с размери 20х30 см. се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват с масло.
В голяма купа се сипват сухите съставки - брашно, захар, какао, бакпулвер и сол.
Разбъркват се.
Содата за хляб се добавя към киселото мляко и се оставя да шупне. Към сухите съставки се добавят яйцето, олиото и киселото мляко със содата
и се разбърква. Накрая се прибавя горещата вода
и сместа се разбърква до
еднородност.
Кексовата смес се изсипва във формата, която се удря 2-3 пъти в плота, за да се изгонят въздушните мехурчета.
Кейкът се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна без вентилатор 25-30 минути. Готовността се проверява с клечки за зъби. Оставя се да се охлади.
В голяма купа се сипват сухите съставки - брашно, захар, какао, бакпулвер и сол.
Разбъркват се.
Содата за хляб се добавя към киселото мляко и се оставя да шупне. Към сухите съставки се добавят яйцето, олиото и киселото мляко със содата
и се разбърква. Накрая се прибавя горещата вода
Кексовата смес се изсипва във формата, която се удря 2-3 пъти в плота, за да се изгонят въздушните мехурчета.
Кейкът се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна без вентилатор 25-30 минути. Готовността се проверява с клечки за зъби. Оставя се да се охлади.
За глазурата - в
касерола се слага кравето масло и се старя на ниска температура. Добавя се
какаото на прах и се разбърква за 2 минути. Сместа не трябва да завира.
Касеролата се сваля от котлона. Добавя се пудрата захар и се разбърква. Накрая
се сипва прясното мляко
и ванилията.
и ванилията.
Трябва да се получи
гладка и лъскава смес,
която се оставя да се охлади за 10 минути. Глазурата се сипва върху кекса и се заглажда.
Сладкишът се прибира за няколко часа в хладилника и е готов за сервиране.
която се оставя да се охлади за 10 минути. Глазурата се сипва върху кекса и се заглажда.
Сладкишът се прибира за няколко часа в хладилника и е готов за сервиране.
Неустоим е, Илианка!
ОтговорИзтриване