Продукти за 1 голяма:
За тестото:
200 мл. топла вода
4 г. суха мая
7 г. сол
10 г. захар
15 мл. зехтин
280 г. брашно
За соса:
20 мл. зехтин
2 скилидки чесън
250 мл. доматен сос
2 щипки сол
За гарниране:
2 средни патладжана - 500 г.
олио за намазване
сол и черен пипер за поръсване
200 г. прясна моцарела, нарязана на
кубчета
10-12 листенца пресен босилек
В купа се сипват водата, маята и
захарта. Добавят се зехтина, брашното и солта върху брашното
и всичко се разбърква с дървена лъжица.
Оставя се да втаса за 20 минути и отново се разбърква с дървената лъжица.
Процедурата се повтаря три пъти.
Тестото се намазва със зехтин и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
и всичко се разбърква с дървена лъжица.
Оставя се да втаса за 20 минути и отново се разбърква с дървената лъжица.
Процедурата се повтаря три пъти.
Тестото се намазва със зехтин и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Патладжанът се нарязва на филии с
дебелина 1,5 см.
Посолява се и се оставя в гевгир, за да се освободи от горчивия сок.
Измива се и се подсушава с домакинска хартия.
Подправя се със сол, черен пипер
и се намазва с олио. Изпича се на грил тиган до готовност. Оставя се да се охлади.
Посолява се и се оставя в гевгир, за да се освободи от горчивия сок.
Измива се и се подсушава с домакинска хартия.
Подправя се със сол, черен пипер
и се намазва с олио. Изпича се на грил тиган до готовност. Оставя се да се охлади.
За сосът, в малък тиган се загрява
зехтина. Добавя се накълцаният чесън и се сотира за минута, докато леко
покафенее.
Добавя се доматеният сос. След като сместа заври, температурата се намалява и сосът се оставя да къкри 15 минути, докато се сгъсти.
Добавя се доматеният сос. След като сместа заври, температурата се намалява и сосът се оставя да къкри 15 минути, докато се сгъсти.
Фурната се загрява на 275 градуса.
Тава се покрива с хартия за печене и
се поръсва с брашно.
Отгоре се разпределя тестото и с пръсти му се придава овална форма. Намазва се със зехтин.
Разпределя се соса.
Подрежда се грилования патладжан
и се поръсва с нарязаната моцарела.
Отгоре се разпределя тестото и с пръсти му се придава овална форма. Намазва се със зехтин.
Разпределя се соса.
Подрежда се грилования патладжан
и се поръсва с нарязаната моцарела.
Пече се на най-долното ниво на фурната, до получаване на апетитен златист загар.
Поръсва се с листенца пресен босилек.
Поръсва се с листенца пресен босилек.
Интересна пица, Валя!
ОтговорИзтриване