събота, 18 януари 2020 г.

Продукти за 1 голяма:

За тестото:

200 мл. топла вода
4 г. суха мая
7 г. сол
10 г. захар
15 мл. зехтин
280 г. брашно

За соса:

20 мл. зехтин
2 скилидки чесън
250 мл. доматен сос
2 щипки сол

За гарниране:

2 средни патладжана - 500 г.
олио за намазване
сол и черен пипер за поръсване

200 г. прясна моцарела, нарязана на кубчета
10-12 листенца пресен босилек



В купа се сипват водата, маята и захарта. Добавят се зехтина, брашното и солта върху брашното 



и всичко се разбърква с дървена лъжица. 



Оставя се да втаса за 20 минути и отново се разбърква с дървената лъжица. 



Процедурата се повтаря три пъти. 



Тестото  се намазва със зехтин и се оставя да втаса, докато удвои обема си. 
Патладжанът се нарязва на филии с дебелина 1,5 см. 



Посолява се и се оставя в гевгир, за да се освободи от горчивия сок. 



Измива се и се подсушава с домакинска хартия. 



Подправя се със сол, черен пипер 



и се намазва с олио. Изпича се на грил тиган до готовност. Оставя се да се охлади.



За сосът, в малък тиган се загрява зехтина. Добавя се накълцаният чесън и се сотира за минута, докато леко покафенее. 



Добавя се доматеният сос. След като сместа заври, температурата се намалява и сосът се оставя да къкри 15 минути, докато се сгъсти.



Фурната се загрява на 275 градуса.
Тава се покрива с хартия за печене и се поръсва с брашно. 



Отгоре се разпределя тестото и с пръсти му се придава овална форма. Намазва се със зехтин. 



Разпределя се соса. 



Подрежда се грилования патладжан 



и се поръсва с нарязаната моцарела.



Пече се на най-долното ниво на фурната, до получаване на апетитен златист загар.
Поръсва се с листенца пресен босилек.





1 коментар:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...