неделя, 12 януари 2020 г.




Няма нищо по-хубаво от това, в студените зимни вечери да се сгреем с вкусна и питателна супа. Предлагам Ви супа Пихелщайнер!

Pihelshtayner e баварско ястие, което се приготвя от три вида месо - свинско, телешко, говеждо и зеленчуци.



Супата e включена в златната колекция от 100-те най-известни ястия от цял свят.

Аз ще приготвя ястието със свинско и телешко месо.

Адаптирано от тук 


Продукти:

500 г. телешки шол - нарязан на едри парчета
250 г. свинска плешка - нарязана на едри парчета
2 стръка праз лук (350 г.) - нарязани на шайби
2 глави кромид лук (300 г. ) - нарязани на ситно
700 г. картофи - обелени и нарязани на едри кубчета
300 г. моркови - нарязани на шайби
120 г. пащърнак - нарязан на шайби
100 г. корен от целина - нарязан на кубчета
300 г. бяло зеле - нарязано на ситно
2-3 стръка целина - нарязани на ситно
1 пипер - нарязан на ситно

1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. суха майорана
1 ч. л. семена кимион
1 ч. л. сушена мащерка
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус
60-80 мл. олио
1 л. топла вода или бульон (зеленчуков или телешки)
1 връзка магданоз - нарязан на ситно



В дълбока тенджера се загрява мазнината. Добавя се телешкото и свинското месо 



и се запържва от всички страни за около 7-8 минути. Прибавя се лукът 



и се сотира за 3-4 минути, докато омекне. Сипват се сухите съставки (червен пипер, майорана, семена кимион  и мащерка) 



и се разбърква за минута, за да освободят аромата си. 



Тенджерата се сваля от котлона и зеленчуците се подреждат на пластове върху месото (без да се бъркат). 









Притискат се хубаво с ръка. 
Към бульонът се прибавят сол, черен пипер и дафиновият лист 


и с него се заливат зеленчуците. Тенджерата се похлупва с капак. 



Ястието се вари на слаб огън 1 час и 30 минути. Ако е необходимо се долива още бульон. Аз не добавих, въпреки че имаше нужда. 



След това ястието се поръсва с накълцан магданоз и се сервира горещо.




1 коментар:

  1. Фантастична супа, много богата на вкус, бих опитала тази рецепта!

    ОтговорИзтриване

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...