сряда, 1 януари 2020 г.



Продукти за форма с диаметър 26 см.:

За тестото:

120 г. меко краве масло
120 г. захар
10 г. ванилена захар
2 яйца
150 г. брашно
30 г. натурално какао (д-р Йоткер)
5 г. бакпулвер
щипка сол
75 мл. прясно мляко

За крема:

250 г. маскарпоне
200 г. заквасена сметана
100 г. подсладено кондензирано мляко
50 г. настърган натурален шоколад

3 банана


Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Добавят се едно по едно яйцата.



В купа се пресяват сухите съставки - брашно, бакпулвер, какао, ванилия и сол. 



Разбъркват се.
При непрекъснато разбиване на порции към влажната смес се добавят сухите съставки и прясното мляко, като се редуват.



Тортена форма с диаметър 26 см. се покрива с пергаментова хартия, а стените и се намазват с масло. 

Сипва се тестото и се заглажда.



Пече се в предварително затоплена на 170 градуса фурна 30 минути. Оставя се да се охлади.



За крема, в купа се смесват маскарпонето, заквасената сметана и кондензираното мляко.



Добавя се настъргания шоколад.



С лъжица се издълбава блата с дълбочина около 1 см., като по края се оставя ръб от 1-2см.



Отделеният блат се натрошава и се оставя в чиния.



Бананите се обелват и се нарязват на две по дължина. Подреждат се в кухината на сладкиша. 



Кремът се разпределя върху бананите, като в центъра слоят трябва да е най-дебел.
Отгоре се поръсват трохите, 



които трябва да покрият цялата торта. 
Сладкишът се охлажда за няколко часа, най-добре за една нощ и е готов за сервиране.























2 коментара:

  1. Много интересен сладкиш Или.Чудесно изглежда и е много подходящ за януарските празнични дни.
    Честито на всички именници !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Ели! Желая ти успешна Нова година!

    ОтговорИзтриване

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...