вторник, 21 януари 2020 г.




Адаптирано от тук

Продукти за 16 броя:

За тестото:

250 г. студено краве масло
200 г. кисело мляко
400 г. брашно
щипка сол

За пълнежа:

200 г. смлени бадеми
80 г. пудра захар
5 мл. есенция ванилия 
50 мл. ликьор Амарето

жълтък за намазване
пудра захар за поръсване


За тестото, в купа се смесват брашното, солта, настърганото краве масло и киселото мляко 


и се омесва  гладко тесто. 


Тестото се разделя на две части 


и се увива в стреч фолио. Оставя се в хладилника за 15 минути.
За пълнежа, смлените бадеми, пудрата захар, ваниловата есенция и амаретото 


се разбъркват с лъжица, до получаване на влажни трохи. 


От сместа се оформят 16 пръчици с дебелината на пръст.


Всяка топка тесто се разточва върху набрашнен плот 


на кора с диаметър около 40 см. и се реже на 8 триъгълника.


В широкият край на всеки триъгълник се поставя по едно бадемово руло 


и се навива до върха на кифличка.
Готовите кифлички се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия, като между тях се оставя разстояние. 


Намазват се с разбитият жълтък.


Пекат се около 20 минути, до светло жълто. 
Аз ги пекох в 2 тави по 8 броя.
Оставят се да се охладят напълно 


и се поръсват с пудра захар.


Кифличките могат да се съхраняват в добре затворен съд до 1 седмица.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...