Продукти за 16 броя:
За тестото:
250
г. студено краве масло
200
г. кисело мляко
400
г. брашно
щипка
сол
За пълнежа:
200
г. смлени бадеми
80
г. пудра захар
5
мл. есенция ванилия
50
мл. ликьор Амарето
жълтък
за намазване
пудра
захар за поръсване
За тестото, в
купа се смесват брашното, солта, настърганото краве масло и киселото мляко
и се
омесва гладко тесто.
Тестото се разделя на две части
и се увива в стреч
фолио. Оставя се в хладилника за 15 минути.
За пълнежа,
смлените бадеми, пудрата захар, ваниловата есенция и амаретото
се разбъркват с лъжица, до получаване на влажни трохи.
От сместа се оформят 16 пръчици с дебелината на
пръст.
Всяка топка
тесто се разточва върху набрашнен плот
на кора с диаметър около 40 см. и се
реже на 8 триъгълника.
В широкият
край на всеки триъгълник се поставя по едно бадемово руло
и се навива до върха
на кифличка.
Готовите
кифлички се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия, като между тях се
оставя разстояние.
Намазват се с разбитият жълтък.
Пекат се
около 20 минути, до светло жълто.
Аз ги пекох в
2 тави по 8 броя.
Оставят се да
се охладят напълно
и се поръсват с пудра захар.
Кифличките
могат да се съхраняват в добре затворен съд до 1 седмица.
Няма коментари:
Публикуване на коментар