петък, 5 април 2019 г.




Продукти за 6 порции:

3 средно големи патладжана ~ 1 кг.
50 мл. олио
сол
прясно смлян черен пипер

150 г. сурова кафява леща

600 г. картофи
30 г. краве масло

1 глава кромид лук ~ 100 г.
1 голям морков ~ 100 г.
2 ч. л. сух риган
3-4 скилидки чесън
500 г. домати, обелени и нарязани на кубчета (може и от консерва)
1 ч. л. червен пипер
3-4 щипки пушен червен пипер (по желание)
50 мл. олио
сол и черен пипер на вкус



Патладжанът се реже на филии с дебелина около 1 см. Посолява се и се оставя за 30 минути, да се отцеди ог горчивия сок. Измива се и се подсушава. Намазва се с олио (50 мл.) и се поръсва с черен пипер. Подрежда се в тава, покрита с хартия за печене и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. След това се обръща и се допича за още 15 минути. Оставя се да се охлади.
Лещата се залива със студена вода и се кипва. Водата се изхвърля. Залива се отново с вода и се оставя да заври. След това се вари 15-20 минути, до готовност. Не бива да се преварява! Посолява се накрая и се оставя настрана.
Картофите се обелват и се нарязват на половинки или четвъртинки, в зависимост от големината им. Сваряват се в подсолена вода до готовност. Водата се изхвърля, като се оставя 1/2 ч. ч. от нея за пюрето. Към картофите се добавят кравето масло, сол и черен пипер на вкус и водата. Намачкват се с преса за картофи, докато се получи гладко пюре.
В тиган се сгорещява олио (50 мл.). Сипват се нарязаният на едро кромид лук, нарязаният на тънки кръгчета морков и сухият риган. Готвят се 7-8 минути на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. Прибавя се накълцаният чесън и се бърка още минута. Прибавят се лещата, доматите и червеният пипер. Разбърква се, за да се комбинират продуктите. Тиганът се похлупва и плънката се готви 5 минути, докато се смесят ароматите и сместа се сгъсти.
На дъното на тава с размери 20х25 см. се подреждат 1 ред патладжани. Сипва се 1/2 от сместа с лещата. Подрежда се 2 ред патладжани и се покриват с другата половина от плънката. Отгоре се разпределя картофеното пюре и се заглажда. 
Ястието се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути, до получаване на апетитен златист загар.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...