петък, 25 октомври 2019 г.


Продукти за 12 броя:

За тестото:

250 мл. топла вода
7 г. суха мая
5 г. захар
5 г. сол
70 мл. зехтин
~ 500 г. брашно

За пълнежа:

10 черни маслини без костилки - 30 г.
5-6 броя сушени домати в зехтин - 50 г.
3 с. л. сладка царевица от консерва - 60 г.
1 червена чушка - 70 г.
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. сух риган

За намазване:

1 с. л. зехтин
2-3 щипки куркума

За поръсване:

1 с. л. черен кимион или сусам




От топлата вода, маята, захарта и 150 г. от брашното се прави квас и се оставя да шупне.



Добавят се солта, зехтина 



и останалото брашно 



и се омесва мето тесто. 





Оставя се да втаса на топло, докато си удвои обема.



За плънката, маслините се нарязват на едро, сушените домати - на ивички, пиперът на кубчета и магданозът - на ситно. Слагат се в купа и се разбъркват.



Прибавят се към втасалото тесто 



и месенето продължава, докато зеленчуковата смес се включи равномерно в тестото.



С намазнени ръце се оформят 12 кръгли хлебчета, които се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия.



В малка купичка се смесват зехтина и куркумата и с помощта на четка се намазват питките.



Поръсват се с черен кимион или сусам. 



Оставят се да втасат за 10 минути и се пекат в предварително затоплена на 180 градуса фурна (без вентилатор) 30-35 минути, до златисто кафяво.




1 коментар:

  1. И тази рецепта е много интересна.Бих я пробвала, но не с бяло брашно.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...