четвъртък, 24 октомври 2019 г.


Адаптирано от тук



Продукти:

700 г. патладжани - 2 броя
300 г. червени или зелени чушки - 3-4 броя
70 г. кромид лук - 1 глава
100 г. моркови
5-6 скилидки чесън
1 люта чушка (по желание)
80 мл. олио или зехтин

За маринатата:

5 г. захар
15 мл. соев сос
30 мл. ябълков оцет

1 с. л. сусамово семе




Патладжаните се нарязват на ивици 



и се посоляват. Прехвърлят се в гергир и се оставят да се отцедят за 30 минути.
Пиперът се почиства от семките и се реже на тънки ивици.



Лукът се обелва и се нарязва на тънки полумесеци.



Морковът се обелва и се реже на тънки пръчици, 



а чесънът се смачква с плоската страна на ножа на паста, като преди това се посолява.



Патладжанът се измива и се подсушава с домакинска хартия.



В дълбок тиган се сгорещява олиото и в него се изпържва патладжана. Може да се изпържи на порции, ако тиганът ви е малък. Аз го пържих на 2 порции.
В купа се слага горещият патладжан. 



Добавят се морковите, чушките, лукът и чесънът 



и всичко се разбърква.
За маринатата, в купичка се смесват всички съставки и се разбъркват, докато захарта се разтопи напълно. Маринатата се сипва върху зеленчуците 



и всичко се разбърква. Поръсва се със сусам 



и се покрива със стреч фолио. Прибира се в хладилника най-малко за 12 часа.
Може да се сервира като салата или като гарнитура към меса и риба.
Тази салата е супер хрупкава, здравословна и много вкусна.


1 коментар:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...