Продукти:
700 г. патладжани - 2 броя
300 г. червени или зелени чушки -
3-4 броя
70 г. кромид лук - 1 глава
100 г. моркови
5-6 скилидки чесън
1 люта чушка (по желание)
80 мл. олио или зехтин
За маринатата:
5 г. захар
15 мл. соев сос
30 мл. ябълков оцет
Патладжаните се нарязват на ивици
и се посоляват. Прехвърлят се в гергир и се оставят да се отцедят за 30 минути.
и се посоляват. Прехвърлят се в гергир и се оставят да се отцедят за 30 минути.
Морковът се обелва и се реже на тънки
пръчици,
а чесънът се смачква с плоската страна на ножа на паста, като преди това се посолява.
а чесънът се смачква с плоската страна на ножа на паста, като преди това се посолява.
В дълбок тиган се сгорещява олиото и
в него се изпържва патладжана. Може да се изпържи на порции, ако тиганът ви е
малък. Аз го пържих на 2 порции.
В купа се слага горещият патладжан.
Добавят се морковите, чушките, лукът и чесънът
и всичко се разбърква.
Добавят се морковите, чушките, лукът и чесънът
и всичко се разбърква.
За маринатата, в купичка се смесват
всички съставки и се разбъркват, докато захарта се разтопи напълно. Маринатата се сипва върху зеленчуците
и всичко се разбърква. Поръсва се със сусам
и се покрива със стреч фолио. Прибира се в хладилника най-малко за 12 часа.
и всичко се разбърква. Поръсва се със сусам
и се покрива със стреч фолио. Прибира се в хладилника най-малко за 12 часа.
Може да се сервира като салата или
като гарнитура към меса и риба.
Чудесна е салатката.Прекрасен есенен избор.
ОтговорИзтриванеПоздрави !