събота, 25 септември 2021 г.

Лешникова торта с амарето и марципан

 


Продукти за форма с диаметър 22-23 см.:

 

За блатовете:

 

5 яйца размер М (стайна температура)

125 г. захар

110 г. меко краве масло

щипка сол

85 г. смлени лешници

125 г. брашно

10 г. бакпулвер

 

60 мл. амарето за сиропиране на блатовете

 

За крема:

 

500 г. маскарпоне

100 г. захар

25 г. тъмно натурално какао

30 мл. амарето

5 мл. бадемова есенция на д-р Йоткер (по желание)

 

200 г. марципан от белени бадеми (моят е от Lidl)

 

За шоколадовата глазура:

 

80 г. шоколадов кувертюр (85 % какао)

30 г. краве масло

30 мл. прясно мляко

 


За блатовете, яйцата се разбиват със захарта до побеляване (около 5 минути).

Прибавя се мекото масло и се разбива на слаба скорост, докато се поеме от сместа. Добавят се брашното, пресято с бакпулвера, щипката сол и смлените лешници и всичко се разбърква до еднородност.

Тава с диаметър 22-23 см. се застила с хартия за печене, а стените и се намазват с масло. Сипва се сместа и се заглажда. Пече се в предварително загрята на 160 градуса без вентилатор около 30 минути. Проверява се с клечка. Оставя се да се охлади напълно, след което се разделя хоризонтално на две.

За крема, всички съставки се слагат в купата на миксера и се разбиват на пухкав крем.

В подходяща чиния се поставя един от блатовете и се сиропира с половината ликьор.

Намазва се с 1/3 от крема. Слага се вторият блат и се полива с останалият ликьор. Намазва се с 1/3 от крема. Тортата се с стяга с метален ринг и се прибира в хладилника за час, за да стегне. Марципанът се поставя върху хартия за печене, а отгоре се покрива със стреч фолио. Разточва се на кора с диаметъра на тортената форма и се прехвърля върху тортата с помощта на свежото фолио. Охлажда се за 1 час. След това тортата се освобождава от ринга и се измазва цялата с останалият крем.

Продуктите за шоколадовата глазура се слагат в касерола и се загряват на умерен огън, като се разбъркват непрекъснато, до получаване на гладък и лъскав крем. Глазурата се сипва върху тортата и се заглажда. Оставя се да стегне в хладилника за няколко часа. Украсява се по желание.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Веган брауни с  лешници Адаптирано от тук Продукти за 6-8 парчета:   30 г. семена чиа 120 мл. топла вода 100 г. черен шоколад 70-8...