Чийзкейк с праскови и
маскарпоне
Източник: Кулинарно приключение
Продукти за основата:
200 г. бишкоти Савоярди
120 г. меко краве масло
Продукти за плодовият пласт:
800 г. праскови
80 г. захар
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода
Продукти за белият пласт:
500 г. сирене маскарпоне
60 г. пудра захар
1 небелена и нарязана на кубчета нектарина
1 небелена и нарязана на кубчета нектарина
200 мл. течна сладкарска сметана Президент
1/2 ампула есенция амарето ( по желание)
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода
Продукти за украсата:
3 нектарини
лимонов сок
80 мл. бистър плодов сок (аз ползвах от грозде)
30 г. захар
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода
15-20 бр. черни боровинки
Тортена форма с диаметър 24 см. се застила с хартия за печене.
Бишкотите се смилат в блендер, смесват се с мекото масло и се разбъркват с лъжица до получаването на маслени трохи.
Сипват се в тортената форма, разпределят се равномевно и се притискат добре с лъжица или с дъното на чаша, за да се получи стабилна основа.
Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 10 минути.
За плодовият пласт прасковите се обелват и се режат на парчета.
Поставят се в тенджера и заедно със захарта се слагат на котлона на слаб огън. Сместа не трябва да завира, а само да се сгорещи и захарта да се стопи.
Дръпва се от огъня и се пасира на гладко пюре.
Желатинът се сипва в студената вода, изчаква се да набъбне и се стапя на водна баня. Прибавя се към пюрето от праскови и се разбърква добре.
Охладената плодова смес се изсипва върху охладената подложка, заглажда се и се прибира в хладилника да стегне.
За белият пласт маскарпонето се разбива с миксер с половината (30 г.) пудра захар. В друга купа се разбива сметаната с останалата пудра захар на пухкав крем и се прибавя на порции към маскарпонето като се бърка ръчно. Желатинът се стапя на водна баня, охлажда се и се прибавя към белия крем. Разбърква се. Прасковата се реже на кубчета без да се бели и се прибавя към сместа. Накрая се добавя есенцията амарето и всичко се разбърква добре. Кремът се сипва върху плодовият слой, заглажда се
и се слага в хладилника, за да стегне напълно.
С помощта на мокър нож се отделя сладкиша от стените на ринга и се прехвърля в подходяща чиния.
Нектарините за украсата се измиват и без да се белят се режат на тънки резенчета. Поливат се с лимонов сок, за да не потъмнеят. Подреждат се върху тортата във формата на цвете. Тук-там се поставят плодчета черна боровинка.
Желатинът се стапя на водна баня и към него се добавя захарта. Разбърква се и след като захарта се разтопи се прибавя плодовият сок. С тази смес се глазират прасковите. Тортата се охлажда добре преди сервиране.
За белият пласт маскарпонето се разбива с миксер с половината (30 г.) пудра захар. В друга купа се разбива сметаната с останалата пудра захар на пухкав крем и се прибавя на порции към маскарпонето като се бърка ръчно. Желатинът се стапя на водна баня, охлажда се и се прибавя към белия крем. Разбърква се. Прасковата се реже на кубчета без да се бели и се прибавя към сместа. Накрая се добавя есенцията амарето и всичко се разбърква добре. Кремът се сипва върху плодовият слой, заглажда се
С помощта на мокър нож се отделя сладкиша от стените на ринга и се прехвърля в подходяща чиния.
Нектарините за украсата се измиват и без да се белят се режат на тънки резенчета. Поливат се с лимонов сок, за да не потъмнеят. Подреждат се върху тортата във формата на цвете. Тук-там се поставят плодчета черна боровинка.
Желатинът се стапя на водна баня и към него се добавя захарта. Разбърква се и след като захарта се разтопи се прибавя плодовият сок. С тази смес се глазират прасковите. Тортата се охлажда добре преди сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар