Продукти:
За 10 броя
кюфтета:
350
г. червено цвекло - 2 средни глави
2
големи скилидки чесън
250
варен нахут
1/2
връзка магданоз
1/3 ч. л. кориандър на зърна
1/3
ч. л. смлян кимион
1/2
ч. л. сол
За соса:
1
скилидка чесън
50
г. домашен сусамов тахан
30
мл. вода
10
мл. ябълков оцет
сол
и черен пипер на вкус
смлян
кориандър на вкус
Червеното
цвекло се измива, обелва се и се нарязва на кубчета с размери 1,5-2 см. Поставя се в тава, покрита с хартия за печене
и се
пече в предварително затоплена на 200 градуса фурна около 30 минути. Изважда се
от фурната и се оставя да изстине.
Всички продукти се слагат в купата на мощен
блендер
и се смилат на малки парченца.
Оформят се малки топчета и се притискат с длани, за да се оформят кюфтенца.
Подреждат се
в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се в затоплена на 180 градуса фурна
без вентилатор по 8 минути на страна.
За сосът - чесънът се
смачква със солта (с плоската страна на ножа) и се слага в купата на пасатора.
Добавят се останалите съставки и всичко се пасира добре.
Фалафелите се сервират веднага с
тахановия сос и салата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар