неделя, 10 октомври 2021 г.

Яхния с картофи и леща





Адаптирано от тук

Продукти:

 

1 голяма глава лук

2 скилидки чесън

1 зелена чушка

1 червена чушка

500 г. картофи

200 г. сурова леща

400 г. консервирани или пресни домати

800 мл. зеленчуков бульон

50 мл. доматено пюре

1 с. л. сух риган

1 ч. л. едро смляно чили (по желание)

1 ч. л. червен пипер

50 мл. олио или зехтин

сол и черен пипер на вкус

 

накълцан магданоз за сервиране

 


Лещата се залива с гореща вода и се оставя така за 30 минути. 

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Картофите се измиват, обелват се и се режат на едри кубчета. Чушките се почистват от семките и също се нарязват на кубчета.

В тенджера се сгорещява мазнината и в нея се задушават лукът и чесъна за 5-6 минути.

Добавят се чушките, картофите, лещата и подправките. Сипрат се доматите и доматеното пюре. Ястието се подправя със сол и черен пипер и се залива с бульона. Разбърква се и се оставя да къкри под капак, на умерен огън около 40-45 минути, като се разбърква от време на време.

Ястието се сервира горещо, поръсено с накълцан магданоз.

Забележка: Яхнията може да се сготви и в мултикукър на функция под налягате за 35 минути, като всички продукти се слагат в купата и се разбъркват.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...