Продукти:
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
1 зелена чушка
1 червена чушка
500 г. картофи
200 г. сурова леща
400 г. консервирани или пресни домати
800 мл. зеленчуков бульон
50 мл. доматено пюре
1 с. л. сух риган
1 ч. л. едро смляно чили (по желание)
1 ч. л. червен пипер
50 мл. олио или зехтин
сол и черен пипер на вкус
накълцан магданоз за сервиране
Лещата
се залива с гореща вода и се оставя така за 30 минути.
Лукът
и чесънът се нарязват на ситно. Картофите се измиват, обелват се и се режат на
едри кубчета. Чушките се почистват от семките и също се нарязват на кубчета.
В тенджера се сгорещява мазнината и в нея се задушават лукът и чесъна за 5-6
минути.
Добавят
се чушките, картофите, лещата и подправките. Сипрат се доматите и доматеното
пюре. Ястието се подправя със сол и черен пипер и се залива с бульона.
Разбърква се и се оставя да къкри под капак, на умерен огън около 40-45 минути,
като се разбърква от време на време.
Ястието
се сервира горещо, поръсено с накълцан магданоз.
Забележка: Яхнията може да се сготви и в мултикукър на функция под налягате за 35 минути, като всички продукти се слагат в купата и се разбъркват.
Няма коментари:
Публикуване на коментар