събота, 16 октомври 2021 г.

Трансилвански ябълков сладкиш




Продукти за форма 

с диаметър 22-23 см.:

 

800 г. ябълки

30 г. стафиди

50-60 г. захар (в зависимост от киселинността на ябълките)

50 мл. ром или коняк

 

За тестото:

 

200 г. брашно

5 г. бакпулвер

100 г. краве масло

60 г. захар

10 г. ванилена захар

 

За заливката:

 

2 яйца

50 г. захар

30 г. меко масло

2-3 с. л. ром или коняк

 


Ябълките се обелват и се почистват от семките. Нарязват се на тънки филийки и се слагат в купа. 


Добавят се стафидите, захарта и алкохола. 


Оставят се под капак за няколко часа, като се разбъркват от време на време.

За тестото, в купа се смесват брашното, бакпулвера, нарязаното на кубчета масло, захарта и ванилията. 


С ръце се оформят фини маслени трохи.


Тортена форма с диаметър 22-23 см. се застила с хартия за печене. Сипват се трохите и се заглаждат. 


Отгоре се разпределят ябълките и стафидите. 


От отделилият се сок от ябълките 


се оставя 50 мл., а останалия се разпределя върху ябълките. Сладкишът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна 30 минути.

През това време се приготвя заливката. Яйцата се разбиват със захарта, докато се разстопи напълно. Добавя се течното краве масло. Паят се залива със сместа 


и се допича за още 20 минути, до получаване на златист цвят. Горещият сладкиш се полива с отделеният ябълков сок, 


предварително смесен с няколко лъжички коняк или ром (по желание).



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Чийзкейк с Ferrero Rocher и Nutella Продукти за форма с диаметър 22-23 см.:   За бисквитената основа:   300 г. бисквити 150 г. р...