събота, 30 октомври 2021 г.

 Кексчета с малинов пълнеж за Хелоуин



Продукти за 12 кексчета:

 

За тестото:

 

80 мл. олио

80 г. меко краве масло

120 г. пудра захар

165 г. пшенично брашно

7 г. бакпулвер

3 яйца (стайна температура)

щипка сол

1 ч. л. ванилов екстракт

 

За швейцарския маслен крем (Swiss meringue buttercream):

 

200 г. меко краве масло

3 белтъка

100 г. пудра захар

щипка сол

1 ч. л. ванилов екстракт

 

боички за оцветяване на крема

сладко от малини за пълнежа

 


За тестото, олиото, маслото и захарта се разбиват с телена бъркалка. Добавят се едно по едно яйцата и разбиването продължава, докато напълно се усвоят от сместа. Сипва се ваниловият екстракт. Прибавят се пресятото с бакпулвера брашно и щипка сол и се разбърква, докато съставките се комбинират добре. 

Форма за 12 кексчета се зарежда с 12 кошнички. Кексовата смес се разпределя в тях и се заглажда. Мъфините се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор) 20 минути. Готовността им се проверява с клечка за зъби. Изваждат се върху метална решетка и се оставят да се охладят напълно.

За крема, белтъците се слагат в огнеупорна купа заедно с щипка сол. Купата се поставя на водна баня и белтъците се разбиват с тел. Добавя се захарта и се бърка, докато тя напълно се разтопи. Белтъците се свалят от огъня и се прехвърлят в купата на миксера. Разбиват се около 10 минути, докато сместа стане гъста и напълно се охлади. 

Приставката за разбиване на миксера се заменя с приставката за разбъркване. Разбъркването продължава, като маслото се добавя на части. След известно време от началото на разбиването сместа става рядка и се пресича. Това не бива да ви притеснява! Разбъркването продължава още няколко минути, до получаването на гъст и лъскав крем.

Когато мъфините изстинат, с остър нож се изрязва капаче в горната им част. Оформя се кухина, в която се сипва по 1 ч. л. сладко от малини. 


Капачето се връща на мястото си, като се притиска добре. 

Кремът може да се оцвети с боички, прехвърля се в пош и с подходящ накрайник се шприцова върху мъфините.

Кремът за кексчетата-мозъци оцветих в розово, като добавих 1 ч. л. сладко от малини.

Кремът за мъфините "сто очи" оцветих със зелена течна боя на д-р Йоткер.

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...