Торта "Ягоди и сметана"
Продукти:
За блата:
4 яйца
120 г. захар
120 г. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
10 г ванилена захар
За крема:
250 мл. прясно мляко
2 жълтъка
120 г. захар
15 г. пшенично нишесте
30 г. брашно
10 г. ванилена захар
200 г. заквасена сметана
1/2 пакетче желатин на д-р Йоткер, разтопен на водна баня в 25 мл. вода
За пълнежа:
250 г. ягоди
50 мл. вода
50 г. захар
За желето:
250 мл. сок от компот от ягоди
10 г. желатин на д-р Йоткер, разтопен на водна баня в 50 мл. вода
червена сладкарска боя
10-12 едри, еднакви по големина ягоди
500 мл. течна сладкарска сметана
ягоди или къпини за декорация и
желатин за глазирането им
няколко стръкчета свежа мента
За блата яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване, докато утроят обема си. Прибавят се пресятото брашно, бакпулвера и ванилията и внимателно се бърка с шпатула, докато сместа стане еднородна. Изсипва се в тортена форма със свалящ се борд с диаметър 24 см. и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна до готовност.
За крема се смесват захарта, нишестето, брашното и ванилията. Прибавя се 100 мл. от млякото и се бърка до получаване на гладка каша. Добавят се жълтъците и сместа се разбива добре. Сипва се останалото мляко и на водна баня се сварява гъст крем.
За пълнежа ягодите се режат на ситно и заедно с водата и захарта се варят до омекване.
Единят блат се поставя във тортена форма с диаметър 26 см. С алуминиево фолио се покриват стените на формата, като краищата му се подпъхват под блата, за да не изтече още течният желатин.
Избират се 10-12 по-едри еднакви по големина ягоди, които се режат на половинки. Подреждат се с върха нагоре между тортата и ринга.
За желето се смесват сока от компота от ягоди с разтопеният желатин. Добавя се червена сладкарска боя до получаване на желаният червен цвят.
Тортата се оставя в хладилник за няколко часа.
След това се прехвърля в тортена чиния и се отстрънява фолиото. Сметаната се разбива добре, прехвърля се в пош и се шприцоват розички върху тортата, като се стремим да скрием блата и да се вижда само желето отстрани.
Отгоре се украсява с пресни ягоди или къпини, които се глазират с разтопен желатин, за да останат свежи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар