четвъртък, 4 юни 2015 г.


Торта "Ягоди и сметана"



















Продукти:

За блата:

4 яйца
120 г. захар
120 г. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
10 г ванилена захар

За крема:

250 мл. прясно мляко
2 жълтъка
120 г. захар
15 г. пшенично нишесте
30 г. брашно
10 г. ванилена захар
200 г. заквасена сметана
1/2 пакетче желатин на д-р Йоткер, разтопен на водна баня в 25 мл. вода

За пълнежа:

250 г. ягоди
 50 мл. вода
50 г. захар


За желето:

250 мл. сок от компот от ягоди
10 г. желатин на д-р Йоткер, разтопен на водна баня в 50 мл. вода
червена сладкарска боя

10-12 едри, еднакви по големина ягоди

500 мл. течна сладкарска сметана

ягоди или къпини за декорация и
желатин за глазирането им

няколко стръкчета свежа мента


За блата яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване, докато утроят обема си. Прибавят се пресятото брашно, бакпулвера и ванилията и внимателно се бърка с шпатула, докато сместа стане еднородна. Изсипва се в тортена форма със свалящ се борд с диаметър 24 см. и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна до готовност.


Готовият блат се охлажда добре и се реже хоризонтално на две.

За крема се смесват захарта, нишестето, брашното и ванилията. Прибавя се 100 мл. от млякото и се бърка до получаване на гладка каша. Добавят се жълтъците и сместа се разбива добре. Сипва се останалото мляко и на водна баня се сварява гъст крем.


След като се охлади към него се прибавят заквасената сметана и течният желатин. Разбърква се до хомогенност и се слага в хладилника. 

За пълнежа ягодите се режат на ситно и заедно с водата и захарта се варят до омекване.



 Единят блат се поставя във тортена форма с диаметър 26 см. С алуминиево фолио се покриват стените на формата, като краищата му се подпъхват под блата, за да не изтече още течният желатин.


Блатът се сиропира с половината сос от пълнежа, а ягодите се разпределят равномерно.


Сипва се крема  и се разстила  добре.


Отгоре се поставя втория блат и се сиропира с останалия сироп. 

Избират се 10-12 по-едри еднакви по големина ягоди, които се режат на половинки. Подреждат се с върха нагоре между тортата и ринга. 



За желето се смесват сока от компота от ягоди с разтопеният желатин. Добавя се червена сладкарска боя до получаване на желаният червен цвят. 


Течното желе се слага в хладилника, докато започне леко да стяга. С помощта на лъжица се разпределя върху борда от ягоди.  Тук - там се поставят стръкчета мента, като се потапят в желето.
 Тортата се оставя в хладилник за няколко часа.
След това се прехвърля  в тортена чиния и се отстрънява фолиото. Сметаната се разбива добре,   прехвърля се в пош и се шприцоват розички върху тортата, като се стремим да скрием блата и да се вижда само желето отстрани. 
Отгоре се украсява  с пресни ягоди или къпини, които се глазират с разтопен желатин, за да останат свежи.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравословни бисквити от 4 съставки (без брашно и рафинирана захар)   Адаптирано от тук   Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой...