Продукти:
За
тестото:
150 мл. топла вода
280 - 300 г. брашно
2 с. л. олио
½ ч. л. сол
½ ч. л. бакпулвер
¼ ч. л. сода за хляб
За пълнежа:
500 г. пресен спанак
1 връзка зелен лук
3 стръка пресен чесън
3 сурови яйца
8 сварени яйца
50 мл. олио
200 г. сирене
200 г. моцарела за пица
за гарниране
От продуктите се омесва меко и
еластично тесто, което се оставя да престои 15 минути.
Форма за пай или малка тавичка се
намазва с масло и поръсва с брашно. Тестото се разстила в нея като се оформя
борд, висок 2-3 см. Надупчва се с вилица и се пече в загрята на 180 градуса
фурна до порозовяване.
Спанакът се измива и се почиства от
дръжките.
В мазнината се задушават нарязаните
на ситно лук, чесън и спанак.
След 10-ина
минути тиганът се сваля от огъня и се добавят натрошеното сирене и суровите
яйца. Сместа се разбърква и охлажда за 5 -6 минути. Изсипва се върху
изпечената тестена коричка. Сварените яйца се подреждат във формата на венец и
се притискат добре, за да потънат в плънката. Ястието се пече 20 минути в
предварително загрята на 180 – 200 градуса фурна, след което се изважда,
поръсва се с накъсаната моцарела и се допича до получаването на апетитна
златиста коричка. Изважда се от фурната и се охлажда за 20-30 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар