неделя, 12 април 2015 г.

Салата " Великденско яйце"



Източник тук


Продукти:


300 г. картофи
250 г. шунка
5 яйца
150 г. праз лук или кромид  
150 г. настъргани моркови
20 мл. мазнина
400 г. майонеза

За декориране:

Зелени маслини, маслини каламата, черни маслини  

перата на две връзки зелен лук



Картофите се измиват и се сваряват в подсолена вода. Оставят се да изстинат, обелват се и се настъргват на едро ренде.
Сварените яйца се разделят на белтъци и жълтъци и се настъргват на ренде в отделни чинии.
Шунката се нарязва на малки кубчета.
Праз лукът (кромидът) се нарязват на дребно и заедно с настърганият морков се задушават в сгорещената мазнина за 10 минути на умерен огън. Подправят се със сол и черен пипер.
В подходяща чиния се сипват картофите и се разстилат с лъжица във формата на яйце. Подправят се със сол и черен пипер и се намазват с майонеза. 
Отгоре се слага нарязаната шунка, поръсва се с черен пипер и се маже с майонеза.  
Следват настърганите жълтъци, които се посоляват и се мажат с тънък слой майонеза. 
Върху жълтъците се сипват сотираните моркови и лук и се намазват с малко майонеза. 
Най-отгоре се разпределят настърганите белтъци и с тях се покрива всичко, като се оформя яйцето. Салатата отстрани се окантява с нарязаните пера зелен лук, а отгоре се украсява с маслините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...