Боб със свински джолан в глинен съд
500 г. зрял фасул
1 кг. свински джолан без
кост
1 глава кромид лук
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 голям морков
1 червена чушка
½ връзка магданоз
70-80 мл. олио
2 ч. л. доматено пюре
2 ч. л. червен пипер
сух джоджен
сол на вкус
Зрелият фасул се накисва в
гореща вода за 1 час. Слага се да заври, прецежда се и се прехвърля в глинения
съд. Джоланът се поставя в тенджера под налягане, залива се със студена вода,
посолява се и се вари до полуготовност.
Зеленчуците се нарязват на
дребно и се задушават в мазнината и малко вода за 10 минути на слаб огън. Накрая
се добавя наситненият магданоз.
Зеленчуците и месото се слагат при боба в глинения гювеч и се
заливат с прецеденият бульон. Течността трябва да покрие добре всички продукти. Прибавя се червеният пипер и всичко се разбърква.
Гювечът се слага в студена фурна и се пече на 160-170 градуса около 3 часа. Ако е необходимо се долива още бульон. Малко преди
ястието да се извади от фурната се добавя доматеното пюре, джодженът и се
посолява на вкус. Гювечът се връща във фурната без капак и се готви още 15 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар