Пълнени патладжани с домати и сирене
Продукти за 4 порции:
4 патладжана
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
400 г. домати, обелени и нарязани на кубчета
1 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. чубрица
1/4 ч. л. мащерка
1/4 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
200 г. натрошено сирене
50 г. нарязан на кубчета кашкавал
100 мл. олио
50 г. настърган кашкавал за поръсване
2 с. л. накълцан магданоз за сервиране
Патладжаните се режат на две по дължина без да се махат дръжките им.
Издълбават се с лъжичка.
Посоляват се и се оставят да се отцедят за 20 минути.
Измиват се и се подсушават добре. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Посоляват се, поливат се с 1/3 от мазнината
и се пекат в
предварително затоплена на 200 градуса фурна за 15 минути, докато омекнат.
Лукът и чесънът се нарязват на дребно
и се задушават в 1/3 от мазнината.
Прибавя се нарязаната на кубчета сърцевина на патладжана (която предварително
сме посолили и отцедили от горчивия сок) и се запържва 10-тина минути.
Добавят се доматите и подправките
и варенето продължава до сгъстяване на сместа.
Плънката се оставя да изстине и към нея се добавят натрошеното сирене и нарязаният на кубчета кашкавал.
Разбърква се.
С нея се напълват патладжаните.
Отгоре се разпределя настърганият кашкавал.
Ястието се полива с
останалата 1/3 от мазнината и се пече в силно сгорещена фурна 5 - 10 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар