неделя, 19 април 2015 г.

Пълнени патладжани с домати и сирене





Продукти за 4 порции:


4 патладжана

2 глави лук

4-5 скилидки чесън

400 г. домати, обелени и нарязани на кубчета

1 ч. л. сух риган

1/4 ч. л. чубрица

1/4 ч. л. мащерка

1/4 ч. л. захар

сол и черен пипер на вкус

200 г. натрошено сирене

50 г. нарязан на кубчета кашкавал

 100 мл. олио

 

50 г. настърган кашкавал за поръсване

2 с. л. накълцан магданоз за сервиране



Патладжаните се режат на две по дължина без да се махат  дръжките им. 

Издълбават се с лъжичка. 

Посоляват се и се оставят да се отцедят за 20 минути. 

Измиват се и се подсушават добре. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Посоляват се, поливат се с 1/3 от мазнината 

и се пекат в предварително затоплена на 200 градуса фурна за 15 минути, докато омекнат.

Лукът и чесънът се нарязват на дребно 

и се задушават в 1/3 от мазнината. Прибавя се нарязаната на кубчета сърцевина на патладжана (която предварително сме посолили и отцедили от горчивия сок) и се запържва 10-тина минути. 

Добавят се доматите и подправките 

и варенето продължава до сгъстяване на сместа. 

Плънката се оставя да изстине и към нея се добавят натрошеното сирене и нарязаният на кубчета кашкавал. 

Разбърква се. 

С нея се напълват патладжаните. 

Отгоре се разпределя настърганият кашкавал.

Ястието се полива с останалата 1/3 от мазнината и се пече в силно сгорещена фурна 5 - 10 минути.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...