вторник, 7 април 2015 г.

 


Солена тарта с гриловани тиквички, чери домати и сос бешамел







Продукти:

За тестото:

150 мл. топла вода
300-350 г. брашно
½ ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сода за хляб
½ ч. л. сол
1-2 с. л. зехтин

За плънката:

2 тиквички
200 – 250 г. чери домати
150 г. сирене
3-4 стръка пресен чесън
2 стръка пресен лук
½ връзка копър
сол и черен пипер на вкус

За  соса бешамел:

50 г. краве масло
1 с. л. брашно
300 мл. горещо  прясно мляко
сол  и индийско орехче на вкус.

150 г. кашкавал за поръсване



Замесва се меко и еластично тесто, което се оставяме да почине 15-20 минути. Форма за пай или малка тавичка се намазва с масло и се поръсва с брашно. Тестото се разстила в нея като се оформя борд, висок 2-3 см. Надупчва се с вилица и се пече в загрята фурна до порозовяване.

Тиквичките се нарязват на тънки филийки и се гриловат на скара или грил-тиган. Лукът, чесънът и копърът се нарязват на ситно. Доматите се нарязват на половинки. Сиренето се настъргва на едро ренде.

За бешамела брашното се запържва в маслото. Излива се горещото прясно мляко, разбърква се и се подправя със сол и индийско орехче.

Тиквичките се подреждат върху изпечената подложка. Прибавят се чери доматите, сиренето и зелените съставки. Отгоре се изсипва бешамела и се разпределя добре.
Тартата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 10 минути. Изважда се и се поръсва с настъргания кашкавал. Допича се до получаване на златиста коричка.

Изважда се от фурната, оставя се да се охлади 20-30 минути и е готова за сервиране.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравословни бисквити от 4 съставки (без брашно и рафинирана захар)   Адаптирано от тук   Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой...