Солена тарта с гриловани тиквички, чери домати и сос бешамел
Продукти:
За
тестото:
150 мл.
топла вода
300-350
г. брашно
½ ч. л.
бакпулвер
½ ч. л.
сода за хляб
½ ч. л.
сол
1-2 с.
л. зехтин
За
плънката:
2
тиквички
200 –
250 г. чери домати
150 г.
сирене
3-4
стръка пресен чесън
2 стръка
пресен лук
½ връзка
копър
сол и
черен пипер на вкус
За соса бешамел:
50 г.
краве масло
1 с. л.
брашно
300 мл.
горещо прясно мляко
сол и индийско орехче на вкус.
150 г.
кашкавал за поръсване
Замесва се меко и еластично тесто, което се оставяме да почине 15-20 минути. Форма за пай или малка тавичка се намазва с масло и се поръсва с брашно. Тестото се разстила в нея като се оформя борд, висок 2-3 см. Надупчва се с вилица и се пече в загрята фурна до порозовяване.
Тиквичките се нарязват на тънки филийки и се гриловат на скара или грил-тиган. Лукът, чесънът и копърът се нарязват на ситно. Доматите се нарязват на половинки. Сиренето се настъргва на едро ренде.
За бешамела брашното се запържва в маслото. Излива се горещото прясно мляко, разбърква се и се подправя със сол и индийско орехче.
Тиквичките се подреждат върху изпечената подложка. Прибавят се чери доматите, сиренето и зелените съставки. Отгоре се изсипва бешамела и се разпределя добре.
Тартата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 10 минути. Изважда се и се поръсва с настъргания кашкавал. Допича се до получаване на златиста коричка.
Изважда се от фурната, оставя се да се охлади 20-30 минути и е готова за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар