вторник, 19 май 2015 г.

Венец от лозови листа със свинско месо и ориз



















Продукти:

1 буркат стерилизирани лозови листа  
600 г. свинска плешка
1 глава лук или 1 връзка пресен
200 г. ориз
1 морков 
1 стрък пресен чесън или 2-3 скилидки стар
60 мл олио
1/4  връзка магданоз
1/4  връзка копър
листата на 2 стръкчета пресен джоджен или 1 ч. л. сух
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус

мазнина за намазване на кексовата форма и сглобения венец преди печене

За соса:
1/2 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол на вкус

 30 мл. олио
1 ч. л. червен пипер



Лукът, морковът и чесънът се нарязван на синто и се запържват в мазнината до омекване.



Прибавя се червеният пипер, разбърква се и се сваля от огъня. Прибавя се нарязаното на дребни кубчета месо,


оризът, черният пипер и ситно нарязаните магданоз, копър и джоджен. Сместа се залива със саламурата от буркана и топла вода (общо течността трябва да е 600 мл.), посолява се ако е нужно и се вари, докато оризът поеме водата.



В намазана с мазнина форма за кекс с дупка се подреждат лозовите лиса.


Изсипва се плънката, разпределя се и се притиска добре. Отгоре се покрива с листа и се оформя венеца.


Намазва се обилно с мазнина.


Ястието се пече на 200 градуса с вентилатор 15-20 минути.


Като изстине, сармата се обръща в подходяща чиния и се гарнира с млечния сос, приготвен от добре разбитото кисело мляко, разбъркано с пресованата скилидка чесън и сол на вкус.
Накрая венецът се поднася полят със запръжка от олио и червен пипер.  



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...