четвъртък, 14 май 2015 г.

Тас  кебап с гарнитура от  ориз




Продукти: 

1 кг. свински бут без кост
1 глава кромид лук
1 морков
2 с. л. доматено пюре
2 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
2 бр. дафинов лист
4-5 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
1/2 ч. ч.. бяло вино
50-60 мл. олио
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване

1 1/2 кафена чаша ориз
1/2 ч. ч. олио
сол на вкус

5-6 зърна черен пипер 


В сгорещената мазнина за 2-3 минути се задушават нарязаните на ситно лук и морков. Прибавя се нарязаното на парчета месо. Овкусява се със сол и черен пипер и се вари  докато се изпари месния сок и месото побелее. След това се прибавят последователно при разбъркване брашното, доматеното пюре и червеният пипер. Ястието се залива с бульон или гореща вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато месото омекне се прибавят дафиновият лист, бахарът, черният пипер на зърна и виното. Ястието се вари докато остане на мазнина.
За гарнитурата, олиото се сгорещява и към него се добавя измитият и добре отцеден ориз. Пържи се докато стане стъклен. Залива се с 4 1/2 кафени чаши  кипяща вода и се посолява. Вари се под капак на слаб огън до готовност.
В намокрена формичка (чашка) се сипва сварен ориз, притиска се добре и се обръща в чинията за сервиране. Около него се разпределя тас кебап и се гарнира с магданоз.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...