четвъртък, 21 май 2015 г.

Крехко свинско каре с лучен сос



















Продукти: 

800 г. свинско каре без кост
сол и черен пипер на вкус
2-3 щипки мащерка
3 с. л. брашно
40 г. краве масло
3-4 с. л. олио
   
За лучения сос:

2 големи глави лук около 300 г.
40 г. краве масло
1 с. л. олио
100 мл. бяло вино
400 мл. топла вода
1 ч. л. пшенично нишесте + 2 с. л. студена вода за разтварянето му
сол и черен пипер на вкус

От месото се оформят 4 дебели пържоли, които се измиват и се подсушават с домакинска хартия. С остър нож се правят няколко напречни и надлъжни разреза от двете страни на месото,  посолява се,  подправя се  с черен пипер и мащерка и се овалва в брашното.


 В тиган с дебело дъно се загрява добре олиото и чистото масло. Пържолите се пържат по 4-5 минути от всяка страна, докато се карамелизират отвън и станат сочни отвътре.

Подреждат се в подходяща за печене тава.
За соса лукът се реже на ситно, посолява се и се пържи на бавен огън в мазнината, докато омекне и покафенее.
Прибавя се виното и котлонът се засилва. Добавя се разтвореното нишесте, топлата вода, сол и черен пипер на вкус и се вари докато достигне желаната гъстота. Готовият сос се изсипва върху пържолите и ястието се допича в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути.

























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...